Menjen születésnapján ingyen múzeumba!

2013. március 11.

print Hetedhétország.hu

Menjen születésnapján ingyen múzeumba!

Az olasz kulturális minisztérium úgy döntött, hogy 2013-től minden olasz és uniós állampolgár születésnapján ingyen nézheti meg az olasz múzeumokat!





Ha ekkor éppen nem tartózkodnánk Olaszországban, nem baj, mert ráadásul minden hónap utolsó vasárnapján is ingyenesen látogathatók a múzeumok.

A döntéssel együtt ugyanakkor megszüntették a múzeumok hetét, ekkor egy hétig ingyen lehetett belépni a 419 olasz állami múzeumba. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudnak lemondani erről a bevételről.

A döntés érthető, hiszen több ezerre tehető azoknak a műkincseknek a száma, amelyeket a pénz- és helyhiánnyal küszködő olaszországi múzeumok nagyon ritkán vagy soha nem tudnak megmutatni a látogatóknak.

Az olasz lapok szerint a múzeumok raktáraiban porosodó festmények és régészeti leletek számáról és értékéről hivatalos nyilvántartás sem létezik Itáliában.

A római Barberini-képtárban ötszáz festmény látható és további négyszáz hever a föld alatti raktárakban. A firenzei Uffizi-képtár helyszűke miatt kétezer képet nem tud kiállítani.

Miközben az egész világ irigyli az olasz kulturális örökséget, Itália a bruttó nemzeti össztermékének mindössze 0,18 százalékát költi kultúrára. Ez az európai uniós átlag tizenötöd részével egyenlő.

Így valóban érthető, hogy szükségük van a múzeumoknak a jegybevételekre. Ráadásul míg a Mona Lisát birtokló párizsi Louvre 60 ezer négyzetméteren évente nyolcmillió látogatót fogad negyvenmillió eurós bevétellel, a Botticellit és Giottót őrző Uffizit hatezer négyzetméteren évente alig két millióan látogatják, valamivel több mint nyolc és fél millió euró bevétellel.

A római Colosseum-Palatinus régészeti területén, a pompeji ásatásokon, az Uffizin és a Dávid-szobrot kiállító firenzei Akadémián túl tavaly egy olasz múzeum sem vonzott egymilliónál több látogatót.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play