Milánóban a gyerekek újra játszhatnak!

2012. október 8.

print

Milánóban a gyerekek újra játszhatnak!

Nyolcvan évig nem játszhattak a lakóházak udvarán a milánói gyerekek. Forradalminak nevezte az olasz sajtó a milánói önkormányzat döntését, miszerint a gyerekek ismét játszhatnak a lakóházak udvarain.

Nyolcvan évig nem játszhattak a lakóházak udvarán a milánói gyerekek.

Forradalminak nevezte az olasz sajtó a milánói önkormányzat döntését, miszerint a gyerekek ismét játszhatnak a lakóházak udvarain.

"Tilos játszani!", "Focizni tilos!"
- idézte a sajtó a feliratokat, amelyek gyakoriak a milánói lakóházak udvarain, ám most egymás után eltávolítják azokat. Az észak-olasz nagyvárosban a harmincas években tiltották be a lakóépületek udvarain, kertjeiben, közös szabadtéri területein való játékot. Az sem számított, hogy az ott élő gyerekeket zárták ki, arra kényszerítve őket, hogy a sokkal veszélyesebb utcán fussanak, labdázzanak, kerékpározzanak. Később játszótereket építettek, de a családoknak többnyire csak a hétvégén van ideje ide elmenni. Most a gyerekek visszatérhetnek játszani saját házaikban - írták az újságok.

Nemcsak a lapok, hanem a milánói családokat képviselő egyesületek is örömmel üdvözölték az általuk "abszurdnak" nevezett tiltás megszüntetését. Októbertől szabad lesz a játék a lakóházakban a lakóközösségi rendszabály előírásai szerint, vagyis tiszteletben tartva a délutáni pihenőt.

Nem Milánó az első olasz város, amely véget vetett az évtizedek óta érvényben levő játéktilalomnak.

Torinóban
2006-ban "nyitották ki" a házak udvarait. A gyerekeknek csak délután kettőtől négyig és este tíztől reggel nyolcig nem szabad kiabálni, vagy pattogtatni a labdát az udvaron.

Rómában Walter Veltroni, aki 2001-2008 között volt a város polgármestere, többször megpróbálta eltöröltetni a játéktilalmat. Az önkormányzati testület azonban nem szavazta meg.

Bariban és Palermóban két évvel ezelőtt a hat év feletti gyerekeknek betiltották az udvarokon, utcán és tereken való játékot.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play