Ismét lesz Milánóban dugódíj. Frissítve!

2012. szeptember 9.

print

Ismét lesz Milánóban dugódíj. Frissítve!

Újra hatályba lép Milánó városközpontjában a járművek számára januárban bevezetett, majd júliusban felfüggesztett öteurós belépési díj.





Újra hatályba lép Milánó városközpontjában a járművek számára januárban bevezetett, majd júliusban felfüggesztett öteurós belépési díj.

Szeptember 17-től ismét bekapcsolják az utcai kamerákat a Milánó történelmi városfala által határolt úgynevezett C-zónában. Megint lesz dugódíj, kísérleti jelleggel, egyelőre hat hónapig - jelentette be a Giuliano Pisapia polgármester vezette önkormányzat.

Az észak-olasz város centrumában január 16-án vezették be az öteurós behajtási díjat, de július végén az önkormányzat kénytelen volt felfüggeszteni, a legfelsőbb közigazgatási bíróság ítéletének engedelmeskedve.

A bírósághoz a Mediolanum Parking, a Milánó központjában levő parkolóház fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt csökkent autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott számára. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította, a fellebbviteli bíróság azonban hely adott a parkolóház kérelmének. Ezután Milánó városa is nyújtott be fellebbezést, és az újabb ítéletre várva újra bevezeti a dugódíjat.

Az ismételt életbe léptetést a milánói parkolóházak és kereskedők képviselőivel való egyeztetés előzte meg. Ennek értelmében öt euró helyet csak három eurót kell fizetni a C-zóna parkolóházait használó autósoknak. A vásárlónapnak tartott csütörtökön pedig este fél nyolc helyett már hat órától nem kell dugódíjat fizetni.

A dugódíj eddig 11 millió eurót hozott a városi kasszába, és több mint 300 ezer darab nyolcvan eurós bírságot szabtak ki. A dugódíj kéthónapos felfüggesztése 2,5 millió euró kiesést jelentett.

Csökkentette a járműforgalmat a dugódíj Milánóban

Máris közel egyharmadával csökkentette az autósforgalmat a Milánóban második napja működő dugódíj, melyet két hónapos szünet után vezettek be ismét.

Pozitívnak nevezte az újra életbe léptetett dugódíj első napjának mérlegét Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere. Hétfőtől, a több mint egymillió háromszázezer lakosú észak-olasz város centrumában, az úgynevezett C zónában ismét fizetőssé vált a gépjárművel való behajtás. Reggel fél nyolctól este fél nyolcig minden egyes belépésért öt eurót kell fizetni. Az első nap 89.972 autó hajtott be Milánó központjába, harminc százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptember ugyanezen napján.

A milánói dugódíjat január 16-án vezették be, majd július 26-án az önkormányzat kénytelen volt felfüggeszteni az olasz legfelsőbb közigazgatási bíróság ítéletének eleget téve. A bírósághoz egy Milánó központjában levő parkolóház fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt csökkent autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott számára. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította, a fellebbviteli bíróság hely adott a parkolóház kérelmének. Milánó városa is fellebbezett és az újabb ítéletre várva kísérleti jelleggel hat hónapra visszavezette a dugódíjat.

A korábbi szabályokhoz képest újdonságnak számít, hogy most díjkedvezményt kap a C-zóna parkolóházait használó autós és a Milánóban vásárlónapnak tartott csütörtökön este fél nyolc helyett már hat órától nem kell dugódíjat fizetni. Az idén az első hat hónapban a dugódíj 11 millió eurót hozott az Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városaként ismert Milánó kasszájába

(MTI)




Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play