Újjászületett a firenzei Medicik bizzariája

2012. június 16.

print MTI/Hetedhétország.hu

Újjászületett a firenzei Medicik bizzariája

Kihaltnak hitt citrusfajtát keltettek életre Firenzében: bizarr a formája, bizarr a neve, és története is rendkívülinek számít. 

Kihaltnak hitt citrusfajtát keltettek életre Firenzében: az úgynevezett bizzaria - a firenzei citrom és a keserű narancs egyik mutációja - a 17. század óta nem hozott termést Olaszországban.

 


Bizarr a formája, bizarr a neve, és története is rendkívülinek számít. A citrusok családjához tartozó gyümölcs (latinul a citrus aurantium bizzaria), amely egykor a Medici-család kertjeiben termett, ismét elterjedt Olaszországban.

A keserű narancs, a firenzei citrom és a cédrus kereszteződéséből született hibrid gyümölcsről az utolsó feljegyzés 1644-ből származott. Utána sokáig nem láttak egyet sem ebből a sárga-zöld színű, göcsörtös "narancsból", amely leginkább furcsa citromra hasonlít.

A történelmi olasz parkok és kertek restaurálásával foglalkozó Paolo Galeotti 1980-ban talált rá az elveszettnek hitt citrusfára. A fa megvolt, de nem hozott gyümölcsöt. Azóta már nemcsak a firenzei botanikus kertben és a Boboli-kertben terem a bizzaria, hanem idén már a Maggiore-tó partján és a Róma közeli Tivoliban, a Villa d'Este parkjában is szedhető a termése - adta hírül a Corriere della Sera online kiadása.

 


Galeotti levéltári kutatómunka segítségével száz történelmi citrusfajtát osztályozott. A világ egyik legértékesebb gyűjteménye a firenzei Villa di Castello kertjében található. Itt ötszáz cserépbe ültetett citrusfát őriznek, vannak közöttük több mint háromszáz évesek is.

A citruskertben egyedül a második világháború és az 1985-ös fagy okozott kárt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play