Kerékpárral Nyugat-Dunántúl és Burgenland nemzeti parkjaiban

2012. június 12.

print

Kerékpárral Nyugat-Dunántúl és Burgenland nemzeti parkjaiban

A Nyugat-Dunántúl és Burgenland védett természeti területeinek értékeire hívja fel a természetbarátok figyelmét egy kerékpártúra, amelyre június 25-30. között kerül sor a PaNaNet elnevezésű, magyar-osztrák határon átnyúló európai uniós projekt keretében.

A Nyugat-Dunántúl és Burgenland védett természeti területeinek értékeire hívja fel a természetbarátok figyelmét egy kerékpártúra, amelyre június 25-30. között kerül sor a PaNaNet elnevezésű, magyar-osztrák határon átnyúló európai uniós projekt keretében.

 


A túra résztvevői az osztrák-magyar határtérség négy nemzeti parkjának és natúrparkjainak egyedülálló ökoturisztikai kínálatát ismerhetik meg – mondta Thomas Böhm projektvezető, a Burgenlandi Natúrparkok Munkaközösségének ügyvezetője kedden sajtótájékoztatón Sopronban.

A túra közös evezéssel indul a Lajtán és a Mura menti Kerkaszentkirályon ér célba. A résztvevők út közben megismerhetik a nemzeti- és natúrparkok látnivalóit. Emellett tájékozódhatnak a határon átnyúló uniós projekt már megvalósult ökoturisztikai fejlesztéseiről. Ennek keretében megtekintik egyebek között a burgenlandi natúrpark iskolahálózat egyik láncszemét.

A PaNaNet projekt célja az osztrák-magyar határtérség nemzeti- és natúrparkjainak hálózatba szervezése, ökoturisztikai kínálatuk összekapcsolása.

A határtérség védett területeinek hálózati együttműködése megkezdődött – mutatott rá Básthy Béla, a Magyar Natúrparkok Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón. A természeti értékek közös bemutatása és értékesítése jó lehetőségeket kínál a térség számára, hiszen Közép-Európában másutt nem található meg ilyen kis helyen az élőhelyeknek, a növény- és állatvilágnak a régióban tapasztalt sokszínűsége - vélekedett a szakember.

Az egyes natúrparkok önállóan talán kevésbé vonzó kínálata az együttműködés révén felértékelődik, és a jól átgondolt programajánlatok akár egy egész hétre is a térségbe csábíthatják az európai ökoturistákat - hangsúlyozta Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője.

A hatnapos túra során a résztvevők a Fertő-táj Világörökség településein átkarikázva csodálhatják meg a természet és az épített környezet harmóniáját. A Mária úton zarándokkapu szentelésének lehetnek részesei, a Lánzséri hegyekben a kelták nyomában barangolnak, a lékai vár padlásán denevérek mozgását figyelhetik meg. A Pinka völgyében „határélményekben” lesz részük. A Rábán kenuba szállnak és az Őrség erdein keresztül tekerve érkeznek meg a Kerka völgyébe, s gurulnak le a Mura folyóhoz.

A programon részt vesznek a PaNaNet projekt partnerei, a szervezők ezen túl számítanak a szakmai szervezetek, a natúrparkok és a civil szervezetek képviselőire. A napi szakaszokon a térség érdeklődő lakói vezetett kerékpártúra keretében fedezhetik fel a természetvédelmi területek értékeit.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play