Róma a nagyhét szertartásaira készül

2012. január 1.

print

Róma a nagyhét szertartásaira készül

A hagyomány jegyében zajlik a nagyhét Rómában, a pápa idén is személyesen vezeti az egyházi szertartásokat. A Szent Péter teret tizenhárom darab évszázados olajfa díszíti, a bazilika előtti lépcsősort pedig zöld növénypázsit borítja.

A hagyomány jegyében zajlik a nagyhét Rómában, ahol a 85 éves pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikánban és a Vatikán falain kívül tartott egyházi szertartásokat. A húsvéti ünnep alkalmából a Szent Péter teret tizenhárom darab évszázados olajfa díszíti, amelyek a dél-olasz Puglia tartományból érkeztek. A bazilika előtti lépcsősort zöld növénypázsit borítja.

A Szentszék sajtóközpontja által nyilvánosságra hozott program szerint a nagycsütörtöki olajszentelési mise délelőtt fél tízkor a Szent Péter bazilikában kezdődik. XVI. Benedek a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, érsekekkel és püspökökkel koncelebrálja. Nagycsütörtökön délután az egyházfő a lateráni Szent János bazilikában koncelebrálja az utolsó vacsora miséjét. Felelevenedik a lábmosás szertartása: XVI. Benedek tizenkét paptársának mossa meg jelképesen a lábát, ahogyan Jézus tette tanítványaival. Ezt követi az Oltáriszentség áthelyezése. A tradíció szerint a nagycsütörtök esti szentmise perselyadományát a Vatikán nemzetközi jótékonysági célra ajánlja fel, az idén a szíriai menekültek megsegítésére.

A nagypénteki liturgiát a Szent Péter bazilikában XVI. Benedek vezeti, a szertartás délután öt órakor kezdődik. Péntek este negyed tízkor kezdődik a Via Crucis, a keresztút a Colosseumnál. A krisztusi passiót felidéző tizennégy stáció az ókori amfiteátrum belsejéből indul, elhalad Konstantin diadalíve közelében, és a szemközti Palatinus-dombon ér véget, ahonnan XVI. Benedek is követi a keresztutat. A Via Crucis végén a pápa rövid beszédet mond és apostoli áldást oszt. A keresztet szokás szerint egyházi és világi személyek viszik a kontinensek képviseletében, közöttük lesznek egy római család tagjai és a szentföldi ferences szerzetesek is. Újdonságnak számít, hogy a stációkon elhangzó meditációk szövegének megírására az idén a pápa egy a Fokoláré mozgalomhoz tartozó házaspárt kért fel. Danilo Zanzucchi és felesége, Anna Maria a szövegekben a házaséletről és ennek problémáiról is írt - számolt be a Vatikáni Rádió. Szó lesz a házastársak közötti félreértésekről, megcsalásról, válásról, a gyerekek neveléséről és az abortuszról is. A meditációk másik jelentős témája az lesz, hogy a mai világban sem maradhatunk közömbösek a bajban lévő és szükséget szenvedő embertársainkkal szemben.

A húsvéti vigilia szertartását XVI. Benedek szombat este kilenc órától vezeti a Szent Péter bazilikában.

A vasárnap délelőtt a Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmise után a bazilika homlokzati lodzsájáról a pápa beszédet mond, a világ több mint hatvan nyelvén, közöttük magyarul is, hírül adja Krisztus feltámadását, majd húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. A szentmisét és az áldást a Vatikáni Rádió és a Vatikán internetes portáljai is egyenesben közvetítik a világ számtalan televíziójával és rádiójával együtt.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play