Gladiátoriskola maradványaira bukkantak Ausztriában

2011. szeptember 5.

print

Gladiátoriskola maradványaira bukkantak Ausztriában

Egy gladiátoriskola maradványaira bukkantak Ausztriában, Carnuntum római kori település közelében. Felfedezői szerint az épületegyüttes méretében és összetettségében csak az eddig ismert legnagyobbhoz, a római Colosseum melletti gladiátoriskolához mérhető.

Egy gladiátoriskola maradványaira bukkantak Ausztriában, Carnuntum római kori település közelében. Felfedezői szerint az épületegyüttes méretében és összetettségében csak az eddig ismert legnagyobbhoz, a római Colosseum melletti gladiátoriskolához mérhető.

A szenzációsként jellemzett felfedezést már a múlt héten bejelentette, de csak hétfőn mutatta be részletesen a Ludwig Boltzmann Intézet régészeti szakosztálya.

A petronell-carnuntumi régészeti park Ausztria legnagyobb régészeti parkja. Bécstől negyven kilométerre keletre a Duna mellett, a szlovák és a magyar határ közelében található. A gladiátoriskola maradványaira a még az 1920-as években feltárt carnuntumi amfiteátrumtól nyugatra leltek rá. Az amfiteátrum az időszámításunk szerinti második évszázadban épült Carnuntum városon kívül. Az épület 13 ezer fő befogására volt alkalmas, és gyakran rendeztek benne gladiátorviadalokat.

Egy légifelvételen felfedezett fehér folt vezette a lelet nyomára a kutatókat - mondta el Wolfgang Neubauer, a régészeti szakosztály vezetője. Ezután a területet a legmodernebb motorizált talajradar-készülékekkel is vizsgálatnak vetette alá egy régészekből, geofizikusokból és számítógépes szakemberekből álló nemzetközi munkacsoport. Az eszköz segítségével akár több méter mélységig is pontos háromdimenziós kép alkotható arról, hogy mi rejtőzik a föld felszíne alatt. "Hirtelen épületek alapjait, falmaradványokat, egy épület belsejének részleteit láttuk, olyan részletességgel, amilyen egyébként csak az orvostudományban ismert" - mondta Neubauer.

A carnuntumi gladiátoriskola (latinul: ludus) egy 11 ezer négyzetméteres, fallal körülvett területen található. Az épületek összterülete 2800 négyzetméter. Az épületrészek egy központi udvar körül fekszenek. Az udvar közepén egy 19 méter átmérőjű, kerek gyakorlóarénát tárt fel a radar, az aréna mellett fából készült lelátó állt. Kibontakoztak emellett egy 100 négyzetméteres, fűthető edzőcsarnok, egy fürdőlétesítmény, valamint egy 300 négyzetméteres igazgatási- és lakóépület körvonalai is. A gladiátorok megközelítőleg öt négyzetméter alapterületű szobákban laktak. A talajradar kimutatta a vízvezetékeket, a padlófűtést és a szennyvízcsatornákat is.

A kutatók sejtése szerint a gladiátoriskola mögött egy temető is található, kőszarkofágokkal, kisebb és nagyobb sírkövekkel.

A romokat egyelőre nem tárják fel, ehelyett számítógépes animáció és egy méretarányos háromdimenziós modell segítségével mutatják be a régészeti park látogatóinak.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play