Idén rengeteg magyar turista utazik ezekre a horvát nyaralóhelyekre

2024. május 17.

print MTI/Hetedhétország.hu

Idén rengeteg magyar turista utazik ezekre a horvát nyaralóhelyekre

A korábbinál is több magyar turistára számítanak idén Horvátországban.





Már az első négy hónapban ötödével nőtt a magyar turisták vendégéjszakáinak száma Horvátországban az egy évvel korábbi, rekordnak számító időszakhoz képest, és hasonlóan emelkedő szintet várnak egész évben - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Ivana Herceg arról számolt be, hogy április végéig 40 ezer magyar turista 122 ezer éjszakát töltött Horvátországban, ez a vendégek számában 9 százalékos, a vendégéjszakákat illetően 18 százalékos emelkedés 2023 első négy hónapjához képest.

Emlékeztetett arra, hogy a rekordnak számító múlt évben 728 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben. A magyar vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos emelkedés a megelőző évhez képest.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is a Kvarner régióját kereste fel a legtöbb magyar, de Isztria és Zadar térsége is kedvelt volt. A legnépszerűbb települések közé tartozik Abbázia (Opatija), Zágráb, Icici, Zadar és Rovinj.

A legtöbb magyar személyautóval keresi fel Horvátországot. 2025-től változik, elektronikussá válik az útdíjfizetés rendszere.

A Ryanair idén is szeptember végéig hetente három repülőjáratot közlekedtet Budapest és Zadar között, a MÁV pedig június 18. és szeptember 30. között szintén hetente háromszor Splitet teszi elérhetővé vonaton Budapestről.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is járőröznek majd magyar rendőrök két horvát tengerparti városban. Júliusban és augusztusban Zárában és Pulában teljesítenek horvát kollégáikkal közös szolgálatot.
    
A horvát turisztikai vezető beszámolt a januárban életbe lépett új horvát idegenforgalmi törvényről, amely elsősorban a fenntarthatóságot, az ökológiai tudatosságot szolgálja, és igyekszik egyensúlyt biztosítani a "túlturizmussal" szemben. A helyi önkormányzatok és a regionális turisztikai testületek új szerepet kaptak a fenntartható turizmus fejlesztésében, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák például a vendéglátó létesítmények számát és típusát vagy a szálláshelyek építését.

Helyi intézkedésekkel korlátozhatják az adott településre érkezők számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsenek egyes attrakciókat, de akár ökológiai célú díjat is bevezethetnek. Az előremutatónak számító új törvényt az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), valamint az Európai Bizottság is pozitívan értékelte - fejtette ki Ivana Herceg.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play