Erdély fejedelmi palotája új funkciót kap

2022. május 26.

print MTI/Hetedhétország.hu

Erdély fejedelmi palotája új funkciót kap

Az értékes műemlék hamarosan régi pompájában ragyog.





Jelentős késéssel, októberre fejeződhet be, és a tervezett összegnek csaknem a kétszeresébe fog kerülni a gyulafehérvári fejedelmi palota felújítása - közölte az Agerpres hírügynökség Gabriel Plesa polgármestert idézve.

Az 2018 végén kezdődött munkálatokat 2021-ben kellett volna befejezni. A kivitelező céggel eredetileg 16 millió lej (1,24 milliárd forint) értékű szerződést írtak alá. A beruházás terveit azonban többször aktualizálni kellett, és a költségek már a 27,5 millió lejt (2,15 milliárd forint) is meghaladták.

Gabriel Plesa hozzátette: az eredeti összeg 98 százalékát az Európai Unió biztosította, a megemelkedett összegből azonban mintegy hatmillió lej (félmilliárd forint) nem számolható el az EU felé.

Az értékes műemlék 2009 óta a város tulajdona, korábban a román hadsereg használta. Az önkormányzat az erdélyi fejedelemség múzeumát készül berendezni a falai között.

A római katolikus székesegyház közelében álló fejedelmi palota a 15. században épült, majd a 16-17. századi bővítési és átépítési munkálatok során nyerte el jelenlegi formáját. Kezdetben az erdélyi püspökség tulajdona volt, majd 1542-ben az alakuló fejedelemség tulajdonába került.

Erdély fejedelmei majdnem 150 éven át innen kormányozták az országot.

Az épület nagyobb részét 1690 után a Habsburg adminisztráció kaszárnyává alakította, és több mint három évszázadon át a hadsereg használta.

Az épületegyüttes keleti szárnyát 1716-ban visszajuttatták a római katolikus egyháznak, és ma is ebben működik az érsekség. Ezt az épületszárnyat a román állam támogatásával újították fel 2008 és 2011 között.

(Címlapfotó: Gyulafehérvári fejedelmi palota (c) wikipedia/Ciprian Lazar)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play