Átadták a megújult somlói várat

2022. március 25.

print MTI/Hetedhétország.hu

Átadták a megújult somlói várat

A vár Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye.





A vár Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben.

A somlói várban megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat.

A várat régen nehezen lehetett megközelíteni; a déli oldal előtt egy nyolc méteres száraz árok található, amely egyik végén egy szakadékban, másik végén a hegyben végződik. A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz. Ezt a területet az őrség dongaboltozatos szálláshelyei határolják nyugatról, déli és keleti falait pedig kőrések szegélyezik.

Az előudvarból egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba. Itt található a vár legjellegzetesebb, hatszögletű tornya. Régi írások alapján a konyha helyezkedhetett el itt. Jelenleg úgy gondolják, a helyiség kápolnaként szolgálhatott.

Okiratokban először Szent László király uralkodása idején, 1093-ban említik, később a Garaiaké, Mátyás királyé, Kinizsi Pálé, majd Bakócz Tamás érseké volt, utoljára pedig Bottyán János generális lakott benne.

A Somlói vár autóval nem megközelíthető, csak a Somló hegy lábáig lehet gépkocsival eljutni. Onnan turistajelzéseket követve majdnem 1 kilométer séta az út a várig, ám a nem túl megerőltető félórás gyaloglás végén csodálatos látvány vár.

(Címlapfotó: A felújított somlói vár Doba mellett az átadás napján, 2022. március 25-én. MTI/Vasvári Tamás)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play