Kiderült az ókori egyiptomi elit titka: Újraalkották Kleopátra kedvencét

2022. május 24.

print Hetedhétország.hu

Kiderült az ókori egyiptomi elit titka: Újraalkották Kleopátra kedvencét

Az Eau de Cleopatra az egyiptomi felső tízezer körében óriási népszerűségnek örvendett.





A kutatók apránként segítenek feltárni, hogyan nézett ki és milyen érzés volt az ősi társadalmakban élni: ételeket, hangokat és zenéket igyekeznek rekonstruálni, de a szagokat általában nem veszik figyelembe.

Ez lassan megváltozik, és a tudósok lassan kezdik feltárni és újraalkotni az ókori világ illatvilágát. Egy olyan parfüm kifejlesztésén dolgoznak, amelyet feltehetően Kleopátra, az Egyiptomot Kr. e. 51 és 30 között uraló fáraónő használt.

De, ahogy a ScienceNews beszámol róla, nem olyan egyszerű meghatározni, hogy mely összetevőkből álltak össze a valódi ókori parfümök, mint amilyennek látszik.

A Hawaii Egyetem régészei 2012-ben Mendes külvárosában egy parfümgyárat tártak fel, amely tele volt parfümös üvegekkel és parfümmaradványokat tartalmazó amforákkal. Ekkor felkérték Dora Goldsmith berlini egyiptológust és Sean Coughlint, a görög és római filozófia prágai professzorát, hogy "kísérleti régészet" segítségével próbálják meg újraalkotni az ott előállított parfümöt.

Sikerült is egy erős, fűszeres, enyhén dohos illatokat létrehozniuk, amelyek tovább tartottak, mint a modern illatok. A kísérlet során olyan összetevőket használtak, mint a sivatagi datolyaolaj, mirha, fahéj és fenyőgyanta.

Kleopátra idejében a főzetet mendesi parfümként ismerték, amely nevét a városról, Mendesről kapta, ahonnan származik. Mivel az egyiptomi felső tízezer körében óriási népszerűségnek örvendett, az írott recept az ókori görög és római nyelvben is fennmaradt.

Az Eau de Cleopatra című, a Near Eastern Archaeology című folyóiratban 2021 szeptemberében megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogyan használták fel mind a klasszikus forrásokat, mind a paleobotanika nagyon modern technikáját az illat azonosításához és újraalkotásához.

"A változók egyik konstellációja olyan illatot eredményezett, amely rendkívül kellemes volt, frissen őrölt mirha és fahéj fűszeres illatával, amelyet édesség kísért. Közel két éven át hatásos maradt" - írják.

De egy jó illatú, hosszan tartó parfüm megalkotása csak a kirakós játék egy része. Más kutatók felteszik azt a kérdést, hogy bár valószínű, hogy a csapat legalábbis nagyon közel került Kleopátra eau de toilette-jének pontos illatához, nem világos, hogy a mendészi parfümről fennmaradt római és görög leírások pontosan megegyeznek-e az egyiptomi recepttel. Más parfümök egyiptomi leírásaiban is tisztázatlanok a pontos összetevők egy része. Például, ha egy recept fenyőgyantát ír elő, az fenyőfából vagy cédrusfából származik-e?

A probléma orvoslására most azt tervezik, hogy a parfümgyár helyszínéről maradványmintákat gyűjtenek, amelyeket elemezni tudnak, hogy meghatározzák a pontos illatot. 

(Címlapfotó: J.W. Waterhouse: Kleopátra, 1887 k. (c) wikipedia/Angel M. Felicisimo)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play