Vágyott szépség: Meghosszabbították a preraffaelita remekműveket bemutató kiállítást Budapesten

2021. augusztus 16.

print MTI/Hetedhétország.hu

Vágyott szépség: Meghosszabbították a preraffaelita remekműveket bemutató kiállítást Budapesten

Magyarországon először mutatja be a 19. századi brit preraffaelita mozgalom művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) kiállítása Vágyott szépség címmel, amely Rossetti, Millais, Waterhouse és társaik főművei mellett további mintegy száz alkotást vonultat fel a londoni Tate Britain gyűjteményéből.





A Vágyott szépség című tárlatot eredetileg 2020 tavaszán tervezték megnyitni, de a pandémia kétségessé tette, hogy megrendezhető lesz-e egyáltalán. A Tate Britainnel már korábban, a nagy sikerű Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás idején kialakított nagyszerű együttműködés azonban lehetővé tette, hogy az egész régióban elsőként az MNG nyisson újra nemzetközi nagykiállítással.

A Tate kurátora, Carol Jacobi által összeállított anyag főművek sokaságát tartalmazza. A bemutatott remekművek között láthatók Dante Gabriel Rossetti Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és Monna Vanna című alkotásai, John Everett Millais 1852-1853-ban készült Szabadon bocsátó parancs, 1746 című képe vagy John William Waterhouse 1888-as The Lady of Shalottja. Az egyik legismertebb preraffaelita remekmű, Rossetti egyik főműve, az Ábrándozás a szintén londoni Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezik Budapestre.

A londoni Királyi Művészeti Akadémia konzervatív oktatási elvei ellen lázadó Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais és William Holman Hunt 1848-ban alapította meg a hét tagot számláló Preraffaelita Testvériséget.

A preraffaeliták a középkori és a kora reneszánsz, Raffaello előtti művészetből merítettek ihletet, természetábrázolásaikon, a Biblia, a történelmi események és az irodalom ihlette műveikkel, valamint társadalmi kérdéseket is feszegető alkotásaikkal a festészet tematikai és stiláris megújítására tettek kísérletet.

A csoport 1853-as feloszlását követően a preraffaelita művészet második hullámában Rossetti lett a nagy hatású mozgalom vezéralakja. Vele társulva Edward Burne-Jones és William Morris is a képzőművészet, a költészet és a zene közötti összecsengéseket kutatta, és a szépség kultuszának igézetében a műfajok közötti határok lebontására törekedett. Morris munkássága nyomán jött létre a képző- és iparművészet számos ágát felölelő Arts and Crafts összművészeti mozgalom.

Az augusztus 22-ig látható nagykiállításhoz Az utópia szépsége címmel kísérőtárlat is kapcsolódik, amely a múzeum preraffaelita műtárgyait, a preraffaelita mozgalom magyarországi hatásait, így a Gödöllői Művésztelep működését, illetve Gulácsy Lajos preraffaelita korszakát mutatja be; a VAGY-VAGY című, kortárs kamaratárlat pedig Baranyay András és a preraffaeliták kapcsolatait vizsgálja.

A múzeumlátogatás szabályai

A Vágyott szépség című, a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

A múzeumokat a vonatkozó kormányrendelet értelmében a 18 éven felüli személyek csak védettségi igazolvánnyal látogathatják, a 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező személy kíséretében válthatnak jegyet a múzeumokba. Az intézmények emellett maszkviselésre és az ajánlott másfél méteres távolság betartására is kérik a látogatókat.

Meghosszabbították a kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában

Csaknem egy hónappal meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című, a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 19-ig lesz látható Budapesten.

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak - a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma - a művei - olvasható az MNG tájékoztatójában.

Az irányzatot Magyarországon először átfogóan bemutató kiállításon mintegy száz alkotást láthat a közönség. A remekművek között van a mozgalomalapító Dante Gabriel Rossetti angol festő Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és John William Waterhouse 1888-as Shalott kisasszonya című alkotása. Rossetti egyik fő műve, az ikonikus Ábrándozás ugyancsak Londonból, a Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezett Budapestre.

A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is megtekinthető: Az utópia szépsége címmel. Ugyancsak szeptember közepéig látogatható a Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című tárlat is.

Mint írják, a kiállításokban online és helyszíni tárlatvezetéseket is tartanak. Emellett az elsősorban családoknak készült audio guide, a középiskolás korosztálynak készült kiállításvezető és a múzeum honlapján online ingyenesen megnézhető mini tárlatvezetések is segítik a művek felfedezését.

(Címlapfotó: Gulácsy Lajos festményei  a Magyar Nemzeti Galéria Az utópia szépsége című, a londoni Tate Britain mesterműveiből Vágyott szépség című válogatott tárlatával együtt megnyíló kiállításán 2021. május 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play