Velence: Belépő díjas lesz a Szent Márk-bazilika

2021. május 8.

print Hetedhétország.hu

Velence: Belépő díjas lesz a Szent Márk-bazilika

A jövőben mindenkinek, aki a velencei Szent Márk-bazilikát szeretné meglátogatni, 3 eurós díjat kell fizetnie.

Aki a jövőben a velencei Szent Márk-bazilikát szeretné meglátogatni, annak 3 eurós hozzájárulást kell fizetnie. Vallásgyakorlás céljára azonban továbbra is ingyenesen felkereshető marad a bazilika.

"A látogatók ily módon hozzájárulnak az árvíz sújtotta székesegyház megóvásához"

- hangsúlyozta Francesco Moraglia velencei pátriárka a pénteki médiajelentések szerint.

A hozzájárulást ezentúl a helyi lakosoknak is ki kell fizetnie, akik eddig ingyen csodálhatták meg a bazilika belsejét.

"A Szent Márk-bazilika az imádság helye, és az is marad. A bazilikába való belépés mindig ingyenes a hívek imádkozására. Ugyanez vonatkozik a naponta megrendezésre kerülő liturgikus ünnepségekre is"

- mondta a pátriárka.

2019 novemberében a székesegyházban egy árvíz miatt súlyos károk keletkeztek a falazatban és az épületdíszítésben. A kriptába és a presbitériumba sós víz jutott, és a padlómozaikok megrongálódtak, néhány mozaikkő meglazult.

2019. november 13-án éjjel a víz Velencében - az erős sirokkó szelek hatására - 187 centiméterrel a tengerszint fölé emelkedett. Ez volt a legmagasabb érték az 1966-os pusztító árvíz óta, amikor 194 centimétert ért el. A következő napokban még két árvíz volt.

A velencei dómba eddig ingyen lehetett belépni, csak egyes részei voltak fizetősek, így a székesegyház múzeuma, kincstára és a Pala d'Oro (Aranytábla), a főoltár hátoldalán látható ikonosztáz, a középkori ötvösművészet egyik leghíresebb alkotása.

A város vezetése a Velencébe való belépésért már 2019-ben belépődíjat akart szedni a turistáktól. A koronavírua-járvány miatt is többszöri halasztás után a díjbeszedés megkezdését most 2021 júliusára tervezik. A díj várhatóan 6-8 euró lesz a forgalmas napokon és 3 euró a kevésbé forgalmas napokon. Az azonban még nem világos, hogy ezt a díjat pontosan hogyan fogják beszedni.


Kapcsolódó hírek