A koronavírus ketté szakította a Garda-tavat

2020. november 24.

print Hetedhétország.hu

A koronavírus ketté szakította a Garda-tavat

Míg a keleti oldalon pezseg az élet, addig a tó nyugati részén minden zárva van. 





Az észak-olaszországi régiók különböző Covid-ellenes intézkedései miatt a Garda-tó két részre oszlik. A tó Lombardia oldalán, a nyugati parton szigorú lockdown van érvényben zárt éttermekkel és üzletekkel. A Veneto régióhoz tartozó tó keleti oldalán zajlik az élet, a nyitva tartó éttermek és kávézók tele vannak vendégekkel.

"Szerencsénk van a tó másik oldalán lévő kollégáinkhoz képest"

- mondja egy étteremtulajdonos Malcesine-ben, a tó venetói oldalán. Míg a tó lombard oldalán nem engedélyezett a horgászat, a másik parton ez a tilalom nem érvényes. A hajózási társaság időközben minimálisra csökkentették a két part közötti kapcsolatot.

A Garda-tó éttermei nagyon várják a római kormány karácsonyi szezonra vonatkozó döntéseit. A kormány december 3-ig akar végleges döntést hozni a karácsonyi szezon szabályairól. Ezen a napon lejár az a rendelet, amellyel Olaszországban sárga, narancssárga és vörös régiókból álló figyelmeztető rendszert vezettek be, eltérő korlátozásokkal.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter december 3-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben levő intézkedéseket, amelyek járványveszélyesség szerint osztályozzák a tartományokat. Egyetlen tartomány fokozatát sem enyhítették. Vörös zóna maradt Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Calabria, Campania, Toscana, Abruzzo, valamint Alto Adige, amely autonóm régióként maga hirdette ki kiemelten járványveszélyesnek a területét.

Az érintett tartományok vendéglátási és kereskedelmi ágazata abban reménykedik, hogy esetleg már november 27-től a járványgörbe lehetővé teszi a szigorú korlátozások részleges oldását. Erre a napra esik a karácsony előtti kedvezményes vásárlás kezdete a Black Friday-akciókkal. 

A síturizmus is nyitást sürget: a jelenleg lezárt másfél ezer olaszországi sípálya üzemeltetője elképzelhetetlennek tartja, hogy az idén ne nyissanak meg karácsonyra, vagy legalább január első hetétől.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play