Nehéz helyzetbe került a barcelonai Sagrada Familia

2020. szeptember 21.

print MTI

Nehéz helyzetbe került a barcelonai Sagrada Familia

A koronavírus-járvány miatt nem készül el 2026-ra a barcelonai Sagrada Família bazilika.





A koronavírus-járvány miatt nem készül el 2026-ra a barcelonai SagradaFamília bazilika.

"Lehetetlen teljesíteni a határidőt" - fogalmazott az intézmény építési tanácsának elnöke, Esteve Camps barcelonai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az építési munkálatok márciusban leálltak, és a kényszerű bezárás, valamint a csökkent látogatószám miatt jelentős bevételtől estek el.

Az ikonikus épületet évente mintegy 4,5 millióan látogatják. Míg tavaly júliusban naponta átlagosan 15 600 turista váltott belépőjegyet, addig idén ugyanebben a hónapban mindössze kétezren jártak a bazilikában.

Erre az évre 103 millió eurós bevétellel terveztek, amelyből 55 millió eurót fordítottak volna az építkezésre, ehhez képest most arra számítanak, hogy a bevételek nem haladják meg a 17 millió eurót az év végéig.

Esteve Camps emlékeztetett arra, hogy a Sagrada Família nehezebb időket is átvészelt, példaként említette a polgárháború éveit, amikor leállt az építkezés. Hangsúlyozta, hogy mindig folytatódott a projekt megvalósítása, és ez most sem lesz másként. "A templom el fog készülni" - jelentette ki, de nem adott meg új határidőt a befejezésre.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy hat év múlva, a tervező Antoni Gaudí halálának századik évfordulója alkalmából adják majd át az elkészült épületet.

A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, ha kész lesz, összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.

A bazilika alapkövét 1882-ben fektették le, Antoni Gaudí építész egy évvel később vette át a munkálatokat és a megszállottjukká vált: mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Família ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte. A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play