Kiderült: híres olasz ereklye Európa legrégebbi faszobra

2020. július 8.

print Hetedhétország.hu

Kiderült: híres olasz ereklye Európa legrégebbi faszobra

A közelmúltban fedezték fel a toszkán székesegyházban kiállított szoborról, hogy ez a legrégibb fennmaradt faszobor Európában.





Eddig azt hitték, hogy a Luccában a San Martino-székesegyházban kiállított fából készült feszület a 12. századból származik. A Volto Santo di Lucca néven vagy a Lucca Szent Arcaként ismert szobrot közel 1000 éve tisztelik a toszkán város és a kereszténység jelképeként. Annyira elterjedt volt a szobor hírneve a középkori Európában, hogy II. Vilmos angol király a Volto Santo előtt tette le esküjét, és Dante is megemlítette az Isteni szinjátékban.

San Martino-székesegyház Luccában (c) wikipedia/H005

A San Martino-székesegyházban eddig úgy vélték, hogy a toszkán ereklye az eredeti 12. századi másolata. Most a tudósok megerősítették, hogy a szobor valójában az eredeti, a becslések szerint 782-ben érkezett Luccába. A még most is sértetlen ereklye így a legrégibb ismert fából készült emlék Európában.

középkori legenda szerint Krisz­tus tes­tét Nikode­mus  fa­rag­ta, mi­köz­ben an­nak su­gár­zó arc­má­sa egy an­gyal ke­ze ál­tal jött lét­re. Az üldöztetés kockázata miatt a "Volto Santo"-t 700 éven át egy palesztin barlangban rejtették el, majd 782-ben hajóval szállították Luccába. A katedrálisban a 12.században helyezték el, miatta lett Lucca a Via Francigena zarándokút egyik fontos állomása. 

Eddig diagnosztikai vizsgálatokat soha nem végezték a Szent Arcon, most a firenzei Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet tudósai három famintát és egy vászonrészletet használtak annak meghatározására, hogy mikor érkezett az emlék Luccába, és arra a következtetésre jutottak, hogy 782-ben.

Annamaria Giusti, a tanulmányban részt vevő tudós elmondta, hogy a csapat kutatása "lezárja a régóta fennálló vitát", az ereklyét "a nyugati világ legrégibb faszobrának lehet tekinteni."

(Címlapfotó: Il Volto Santo. (c) wikipedia/Joanbanjo)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play