A korlátozások húsvét után is maradnak a Balatonnál

2020. április 16.

print MTI/Hetedhétország.hu

A korlátozások húsvét után is maradnak a Balatonnál

Több balatoni nyaralóhelyen zárva maradtak a strandok, kikötők, parkolók, kilátók, parkok és játszóterek.





A Balatoni Szövetség szerint az önkormányzatok tulajdonosi alapon fenntarthatják a húsvétra kormányzati felhatalmazás alapján, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét.

Vannak települések, amelyek így is tettek, de több helyen, leginkább a déli parton megszűntek a Balaton-partot, kilátókat, strandokat, parkolókat érintő lezárások. Tekintettel arra, hogy a korlátozások hatását kimondottan eredményesnek ítélték a balatoni településvezetők, azt javasolják nekik, hogy ahol feloldották, ott is hozzák vissza a húsvétra bevezetett lezárásokat addig, ameddig a fertőződések száma növekvő tendenciát mutat az országban.

A balatoni települések nagy részén maradnak az eddigi lezárások, amelyek többnyire strandokat, parkolókat, kilátókat, mólókat, parti sétányokat, kikötőket érintettek.

Révfülöpön szigorítanak: a településre csak a helyi lakcímkártyával rendelkezők hajthatnak be. Siófokon szombat 0 órától vasárnap 24 óráig ismét kötelező a maszkviselés.

Balatonfenyves önkormányzata már jelezte, hogy így fog tenni. Azonban még nyitott, egyre élesebben felvetődő kérdés, mi legyen a parti üzletekkel, büfékkel, lehet-e, kell-e korlátozni a nyitva tartásukat, illetve mi lesz azokkal, akik lezárt strandokon, partszakaszokon üzemelnek vagy nyitnának ki hamarosan a jó idő közeledtével.

Balatonfüreden fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, amelyek meghozták az eredményt: jelentősen csökkent a köztéri forgalom. Továbbra is zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni, az üzletekben pedig a forgalom várható növekedése miatt a védekezési szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket.

Keszthelyen - a veszélyhelyzet időtartama alatt - ezentúl minden péntek délután lezárják és hétfő délelőttig zárva tartják a Balaton-partot.

Továbbra is zárva vannak a strandok és a parkolók Balatonföldváron, és ezt a korlátozást újra elrendelik Balatonlellén is. 

Akadnak ugyanakkor tóparti települések, ahol nem zárnak le közterületeket, mint például Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron.

A Balatonnál a járvány miatt várhatóan májusban sem indulhat el a hagyományosan húsvétkor kezdődő hajózási szezon. Nem indulnak el május 1-jén a Fonyód és Badacsony közötti, hagyományos majális-hajójáratok sem, hiszen a kikötőket lezárták.

A Bahart honlapján az olvasható, hogy a menetrendi hajózás áprilisban egész hónapban szünetel, a kompjáratokat ritkították. A balatoni komp a veszélyhelyzet idején nem szállít gyalogosokat, kerékpárosokat és motorosokat.

(Fotó: Keszthely húsvétkor. MTI/Varga György)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play