Most fotelből elérhető a spanyol kultúra

2020. március 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

Most fotelből elérhető a spanyol kultúra

Online akár 15. századi könyvritkaságok digitalizált változatai között lehet böngészni vagy világhírű múzeumok virtuális tárlatait lehet bebarangolni.





Ingyenes online programokat ajánlanak a szükségállapot idejére, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére vezettek be. Spanyolországban elnéptelenedtek utcák és látványosan lecsökkent az autóforgalom. A közszükségleti cikkeket, például élelmiszert, gyógyszert árusító üzleteken kívül minden zárva van.

A társadalmi élet átkerült az online térbe, a szórakozás, kikapcsolódás, művelődés lehetőségét is itt kínálják.

A #akultúraazotthonodban (#laculturaentucasa) elnevezésű kezdeményezés lényege, hogy a közönségnek ne kelljen lemondania a kulturális élményekről ebben az időszakban sem, amikor nem nyithatnak ki a mozik, a könyvtárak, a színházak, a múzeumok és a koncerttermek.

Az eBiblio szolgáltatással a spanyol közkönyvtári gyűjtemény érhető el, a madridi spanyol nemzeti könyvtár (Biblioteca Nacional de España) weboldalán akár XV. századi könyvritkaságok digitalizált változatai között is lehet böngészni, a fényképek, térképek, partitúrák, kéziratok és sajtóarchívum mellett. V. Fülöp spanyol király alapította a mai Spanyol Nemzeti Könyvtár elődjét 1712-ben. 1716-ban az uralkodó törvénybe iktatta, hogy az összes Spanyolországban megjelenő könyvből egy példányt be kell küldeni a Királyi Könyvtárba.

A nagy múzeumok, mint például a világhírű Prado, a Thyssen-Bornemisza vagy a Zsófia királyné Múzeum virtuális tárlatokkal vagy kiállításairól készült videókkal várja a látogatókat.

A spanyol nemzeti filmarchívum háromnaponta tesz elérhetővé egy-egy filmklasszikust.

Az előadó- és zeneművészetek nemzeti intézetének jóvoltából a teatroteca nevű platformon több mint 1500 színházi, zenei, tánc- és cirkuszi előadást lehet megnézni.

(Címlap: Biblioteca Nacional de España (c) wikipedia/Jean-Pierre Dalbéra)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play