„Alles Walzer!” Szilveszter

2023. december 18.

print Hetedhétország.hu

„Alles Walzer!” Szilveszter

„Alles Walzer!” - az újév alkalmából egész Ausztria a vidám ünneplés és tánc színtere. A szilveszter éjszaka kötelező tánca Ausztria szerte az éjféli Kék Duna Keringő. Rengeteg program közül választhat, aki úgy dönt, hogy az óévet Bécsben búcsúztatja: több színpadon rendeznek különleges műsorokat, a Rathausplatzon rekordkísérletre készülnek, a Zene Házába pedig ingyenes lesz a belépés.





Szilveszter Bécsben

Tavaly 790 ezer osztrák és külföldi látogató köszöntötte az újévet Bécs belvárosában, a Szilveszteri Ösvényen (Silvesterpfad). Egyharmaduk elsősorban a rendkívül változatos show- és zenei program miatt döntött az osztrák főváros mellett. A belvároson végigsétálva ugyanis a keringőtől az operetten és a népzenén át a rockig mindenféle zene hallható a színpadokon.

December 31-én minden évben Bécs óvárosa egy hatalmas buli helyszínévé alakul át: délután 14 órától éjfél után 2 óráig a Bécs belvárosában és a Práterben rendezett Silvesterpfad (szilveszteri ösvény) a legjobb minőségű szórakozást biztosítja, amely a Rathausplatz-tól a belvárosi szűk utcákig kígyózik.

A Szilveszteri Ösvény mentén található színpadok színvonalas programokat kínálnak: a keringőtől kezdve a szambán át a rockzenéig minden zenei stílus képviselteti magát a buli forgatagában.

A hangulatról számos élőzenei produkció, musical-, opera- és balettelőadások, illetve karaoke és tánctanfolyam gondoskodik majd 8 helyszínen.

Pezsgővel, punccsal és ízletes harapnivalókkal idén több mint két tucat gasztro-stand kínálja majd a bulizókat. A gasztronómiai kínálatban vegán ételek éppúgy megtalálhatók, mint rusztikusabb ételek, például kolbász és burgonyagulyás. Különféle italokat is ígérnek alkohollal és anélkül, köztük az ezen a napon kötelező pezsgőt.

A szilveszteri ösvény gyermekprogramjai mellett szilveszter napján 14:00-22:00 óra között a Zene Háza (Haus der Musik) is ingyenesen látogatható. A múzeumban a vállalkozókedvű látogatók kipróbálhatják, milyen darabot komponálni, illetve vezényelni. A látogatóknak lehetőségük van a Kék Duna keringőt vezényelni vagy belehallgatni a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjébe.

Mindenképpen érdemes legalább egy keringő erejéig ellátogatni a Grabenre, amely ilyenkor a város legnagyobb szabadtéri báltermévé változik. Különleges hangulatához a karácsonyi díszkivilágítás hatalmas kristálycsillárt idéző elemei is hozzájárulnak.



A Kärtner Straßét dj-k veszik birtokba, hogy az év utolsó napján mindenki megtalálja a kedvére való talpalávalót, legyen az pop, rock, funk vagy soul. A Rathausplatz a szilveszteri műsorok hagyományos helyszínének számít, itt a koncertek után éjfélkor egy világrekordot is szeretnének megdönteni. A legnagyobb mobil-tűzijátékot szervezik, melyben minden látogató részt vehet. Csupán az „Oroundo Vienna” nevű okostelefonos alkalmazást kell letölteni, majd a visszaszámlálás után, amely az óriási kijelzőkön követhető, éjfélkor végül a telefonokat a magasba tartani. Azért a programból a valódi tűzijáték sem marad ki.

A Praterben zenés tűzijátékkal várják az érdeklődőket, akik válogatást hallgathatnak a 70-es és 90-es évek legjobb pop, soul,funk, disco és groove zenéjéből, vagy akár áttáncolhatnak az új esztendőbe.

Pontban éjfélkor a dóm nagy harangja, a Pummerin jelzi az újévet, amelyet a Stephansplatzon köszönthetnek az összegyűltek. A Pummerint egyébként csak különleges alkalmakkor szólaltatják meg, így például nagyobb egyházi ünnepeken, osztrák államférfiak gyászszertartásakor, valamint szilveszter napján éjfélkor. 

Azok sem maradnak viszont szórakozás nélkül, akiknek nincs kedvük kimozdulni, hiszen a Rathausplatzról 23:30-tól élő közvetítést láthatnak a Silvesterpfad honlapján

Ragyogó kiállítások és számos rendezvény, koncert, opera és operettsláger, valamint a jól ismert musical előadások az "Mary Poppins" és a "Mozart" idén is bőséges, sokszínű programot tartogatnak a szilveszteri vendégeknek napközben és éjjel is. Bécsi Állami Operaházban régi hagyomány szerint Johann Strauß „A denevér" című művét tűzik előadásra. A szilveszterezők élőben is nézhetik az Opara előtt felállított kivetítőn. Délután 2-től már  egyveleget is láthatnak a legszebb operákból és balettelőadásokból. 

De ez még közel sem jelenti a szilveszteri hangulat végét: 2024 első napját a Rathausplatzon köszönthetik az ünneplők egy immár szinte hagyományosnak számító másnaposság elleni reggelivel, amelyhez egy óriási kivetítőn a Bécsi Filharmonikusok adják a zenei aláfestést. 11:15- től élőben közvetítik a Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertjét, illetve Johann Strauss „A denevér” című operettjét, majd az Operából "A denevért".

A Schönbrunni kastély területén egy újévi vásár várja a látogatókat, amely a barokk kastély előtt tartott hagyományőrző karácsonyi vásárt követi. A kézműves termékek és a különleges kulináris élmények mellett szilveszteri tárgyak teszik teljessé a kínálatot.

Szilveszter Salzburgban

Aki parádés óévbúcsúztatóra vágyik, Salzburgnál jobb helyet nem is kívánhatna magának: a salzburgi szilvesztert élőzene, fantasztikusan finom ételek, harangzúgás és a Hohensalzburg vár fölötti, látványos éjféli tűzijáték teszi felejthetetlenné. Salzburg óvárosa egyedülálló szilveszteri partival várja az óévet különleges módon búcsúztatni akarókat: a háromnapos szilveszteri program 2023. december 30-tól 2024. január 1-ig csábít nevetésre, ünneplésre és táncra. A salzburgi óváros egyetlen hatalmas házibuli, ahol a közönség fergeteges hangulatban köszönti az újévet. A szilveszter éjszaka kötelező tánca Ausztria szerte az éjféli Kék Duna Keringő, ellejteni a történelmi épületek között, az utcán nem akármilyen élmény. Gyakorlásra is van lehetőség, szilveszter délutánján megtartják a nagy salzburgi keringő főpróbáját – itt minden tánckedvelő ingyenesen gyakorolhatja a helyes lépéseket.

A salzburgi szilveszter egyet jelent a végtelen ünnepléssel! A Residenzplatzon felállított szabadtéri színpadon már délutántól zajlik az élet, különböző együttesek és DJ-k szórakoztatják az egybegyűlteket. 17 órától a forróbb ritmusoké a főszerep, ez már bemelegítés és hangolás az éjszakák éjszakájára. A salzburgi óváros szilveszterre különleges kivilágítást kap, mindenféle fényalakok és fényjátékok tündökölnek a sötétben. A Café Tomaselli kertje a romantikus álmodozókat várja, a Ritzerbogen átjáróház főúri bálteremmé változik, a Residenzbrunnen szökőkútjaira különböző fénykompozíciókat vetítenek.

Salzburg január elsejét is valami különlegességgel üdvözli. A salzburgi óváros álmatag utcáin gyönyörű melódiák ejtik ámulatba a zenebarátokat és a sétálókat. Az Universitätsplatz, Alter Markt, Rathausplatz, Residenzplatz és Platzl nevű tereken klasszikus zeneszóval adják meg az új év alaphangulatát. Újév napján Európa legnagyobb macskajaj-reggelije várja a vendégeket, 12 órától a vendéglősök hallal és pezsgővel várják az arra járókat

Salzburgban szilveszter és újév napján számtalan koncert gondoskodik az ünnepi szórakozásról. Az év végét az Ünnepi Játékok Nagy Házában, a Mozarteumban, a Salzburgi Tartományi Színházban, a Mirabell kastélyban és a Hohensalzburg erődítményben adott szilveszteri koncertek jelzik.

Szilveszter Grazban

Graz belvárosában, a Hauptplatzon 2023. december 29-31. között szilveszteri falu várja a látogatókat. A karácsonyi vásár 20 hüttéje a három nap alatt széles gasztronómiai kínálatot nyújt. Szilveszter napján 16 órakor kezdődik a Mega-Party színes programmal. 

Graz főterén szilveszterkor egy vízből, tűzből, lézerből és fényből álló lenyűgöző showműsor várja a látogatókat a városháza lenyűgöző kulisszája előtt. A vízfüggönyre vetített varázslatos projekciók garantáltan elvarázsolnak mindenkit és feledhetetlenné teszik a szilveszteri ünnepséget. Éjfélkor a hagyományos tűzijáték köszönti az újévet. A belépés ingyenes.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play