Megválasztották a legjobb horvát tengerparti nyaralóhelyet

2019. augusztus 19.

print

Megválasztották a legjobb horvát tengerparti nyaralóhelyet

1975 óta minden évben teszteli egy horvát turisztikai újság az adriai tengerpart nyaralóhelyeit. Az idei legjobbnak választott Lumbarda, Korčula szigetén található.





A Večernji list cím horvát lap szakértői inkognitóban keresik fel az adriai tengerpart üdülőhelyeit, majd szavazással döntenek a legjobbról. Értékelik sa strandokat, az étkezési lehetőségeket, a rendezettséget a panorámát, valamint a napközbeni és az éjszakai programkínálatot is. 

Az idei 20 nyaralóhely közül (köztük Podgora, Vrsar, Lopud, Baška Voda, Dugi otok, Murter, Čiovo, Medulin és Nin) Lumbarda lett a győztes, tavaly szintén Korčula szigetéről került ki a győztes. Korábban Korčula városa mellett nyert már Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir és Vis is. 

A "coelho-i" indoklás szerint: „Itt magadat hallod meg, a saját gondolataidat. Rájössz, hogy nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy olyan helyeken élhess – és azt meg is engedhesd magadnak – mint Lumbarda.” Lumbarda olyannak őrizte meg a környezetét, amilyet ritkán lehet ma már Horvátországban találni.

Lumbarda a sziget keleti felében fekszik, Korčula városától kevesebb mint tíz kilométerre található. 

A Korčula szigetén élő első ismert nép az illírek voltak, majd az ókori görögök is gyarmatosították. A Lumbardán talált leletek, egy feliratos kő az ún „Lumbardai psephisma" és a kolónia temetőjéből származó "Gnathia" váza jelenleg a korčulai városi múzeumban található. A római korból fennmaradt villagazdaságok maradványai megtalálhatók Lumbardia határában Vela Solinán, Javićon és Mindelen is.

A középkorban a sziget keleti partvidéke lényegében lakatlan volt, ugyanis a középkor folyamán állandó kalóztámadás veszélyének volt kitéve, ezért a lakosság többnyire a sziget belsejében alapított településeken élt. Benépesülése a közeli Korčula városának fejlődésével hozható összefüggésbe. Lumbarda első, Szent Rókus tiszteletére szentelt temploma 1561-ben épült.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play