Farsangkor ismét felvonulnak a szlovén kurentek

2024. január 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

Farsangkor ismét felvonulnak a szlovén kurentek

Farsangkor ismét felvonulnak a szlovén kurentek a Dráva-menti települések utcáin: a kurentovanje (kurentelés) ugyanis az egyik legnépszerűbb farsangi fesztivál Szlovéniában, ami évente százezer látogatót vonz.





A nemzetközi fesztivál fő helyszíne minden évben Ptuj városa, ahol a mohácsi busók farsangi népszokásához hasonlóan a szlovén kurentek járják település utcáit.

A ptuji kurentjárás (Kurentovanje na Ptuju) 2017 decemberében felkerült az UNESCO szellemi örökség listájára.

A báránybőrbe bújt kurentek a körmenettel a tavasz eljövetelét és a termékenységet ünneplik. A hiedelem szerint ők démonok, akik a derekukra fűzött kolompokkal űzik el a hideg évszakot és hívják a tavaszt. A hiedelem szerint, amelyik háznál megállnak, annak lakói egész évben szerencsések lesznek.

A maskarák nagyon hasonlítanak a mohácsi busók jelmezeihez.

A kurent jelmezét hagyományosan otthon készítik. Legjellegzetesebb része a maszk, amely egyben meg is különbözteti a más környékről származó démonokat, az öltözék többi része ugyanis egyforma. A Ptuj és Markovci környékiek pulyka- és libatollból füleket készítenek, szalmából vagy hasított fából pedig szarvakat, amelyekre színes pántlikákat akasztanak. A haloze-i dombok vidékén viszont tehénszarvat illesztenek a fejfedőre, a füleket pedig zsákszövetből vagy bőrből varrják. Az álarcot csak a szemnél és a szájnál vágják ki. A fogak helyén gyakran fehér babok lógnak. A hosszú piros nyelvet bőrből vagy szövetből farigcsálják. A démonok magasszárú csizmát és piros vagy zöld kötött harisnyát húznak. Kezükben fából barkácsolt husángot tartanak, amire sündísznóbőrt csavarnak. Eredetileg csak a nőtlen férfiak öltötték magukra a jelmezt, de ma már szinte bárki kurentté válhat.

A fesztivál akkor veszi kezdetét, amikor a polgármesterek ünnepélyesen átadják a vezetést farsangi hercegnek. A maskarák parádés felvonulása pedig egészen húshagyó keddig tart. A fesztivál, mint minden évben, nemzetközi mulatsággal zárul, amelyen 6000 maskara vesz részt Szlovéniából és más országokból.

A rendezvényt kísérő programok között jelmezbálok, koncertek, jótékonysági és művészeti események is szerepelnek.

A Szlovéniában egyedülálló turisztikai rendezvényen helyi borokat és ételkülönlegességeket is kínálnak. A szervezők továbbá arra számítanak, hogy mintegy félmillió ptuji fánk fogy majd el a farsangi mulatságon.

(Címlapfotó: Ptuji kurentek/wikipedia)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play