Halloween-láz Bécsben

2014. október 28.

print Hetedhétország.hu

Halloween-láz Bécsben

A pénztárcájukat nem kímélve készülnek Bécs lakói a Halloweenra, amely 40 százalékuk számára már tradícióvá vált. 6 százalékuknak még a farsang farkánál is fontosabb.

Már faragják a tököket a bécsi állatkertben is.

Halloween-lázban ég az osztrák főváros, ahol a Wirtschaftskammer Wien (Gazdasági Kamara) felmérése szerint majdnem minden harmadik bécsi csatlakozik majd valamilyen formában az ünnephez.

A bécsi gazdaság számára is egyre jelentősebb tényező az Amerikából importált szokás, melynek köszönhetően 2014-ben már 11 millió eurós forgalommal számolhat. A bécsiek 30 százaléka ugyanis átlagosan 26 euró értékben költ a „tökös” ünnepre. Édességet a megkérdezettek 74 százaléka vásárol Halloween alkalmából, töklámpást pedig 29 százalékuk farag. Az alkalomhoz illő dekorációt a bécsiek 29, jelmezt pedig 16 százalékuk szerez be. Nyolc százalékuk szerint pedig nem ünnep az ünnep horrorfilmek nélkül, így ők valami hátborzongató néznivalót is a kosarukba tesznek. 

A lelkes készülődés ellenére a bécsiek 72 százaléka úgy véli, hogy főleg a gyerekek számára nagy buli Halloween, de az ünnep megszállottainak negyede azért maga is benevez egy-egy Halloween-partyra, míg 50 százalékuk inkább otthon bulizik

A szolídabbak pedig a Schönbrunni Állatkerben tölthetik a napot, amely változatos programokkal és rengeteg töklámpással készül október utolsó napjára. Ezen a napon ugyanis – immár hagyományosan – tökökben tálalják lakóik számára a csemegéket, amivel azták ki-ki a saját habitusa szerint elszórakozik. A tigrisek például ide-oda gurigázzák a furcsa labdákat, míg a szurikáták és az orrmányos medvék inkább beleülnek vagy akkurátusan kieszik az utolsó lisztkukacot is. A legkevesebbet az elefántok tökölnek: ők egyszerűen egészben a szájukba gyömöszölik a kerek őszi finomságot.
 

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play