Így mentik meg Pompejit

2014. július 17.

print

Így mentik meg Pompejit

Akciótervet fogadott el Pompeji romvárosának megmentésére az Európai Unió és az olasz kormány. A 66 hektáros romváros Olaszország egyik népszerű turisztikai látványossága, melyet tavaly 2,4 millió ember látogatott meg.





Akciótervet fogadott el Pompeji romvárosának megmentésére az Európai Unió és az olasz kormány.

 


Az olasz műemlékvédelem évek óta elhanyagolja a világörökségi helyszín karbantartását, aminek következtében 2010 óta több tucat épület omlott össze. A most elfogadott akcióterv "világos célkitűzéseket és határidőket" szab meg - mondta az unió regionális politikáért felelős biztosa, Johannes Hahn pompeji látogatásán.

A menetrend szerint Olaszország év végéig 50 millió euróra (15,5 milliárd forint) emeli, azaz megduplázza a projektre kiutalt összeget. Döntöttek arról is, hogy decembertől négyhavonta felülvizsgálják a munkálatok előrehaladását.

 


Az EU 2012-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy a szükséges műemlékvédelmi munkák 102 millió eurós (31,6 milliárd forint) összköltségének 75 százalékát állja, de Olaszország mindeddig csak az összeg egynegyedét utalta ki. Az unió minden pénzügyi eszközt, amelyet 2015 végéig nem használnak fel, vissza fog hívni.

A 66 hektáros romváros Olaszország egyik népszerű turisztikai látványossága, melyet tavaly 2,4 millió ember látogatott meg.

Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el Kr. u. 79-ben. Újkori felfedezése teljesen véletlenszerű volt: a 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. A hivatalos feltárás csak jóval később, 1748-ban kezdődött meg.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play