A Giro 7. szakasza. Frosinone-Foligno

2014. május 16.

print

A Giro 7. szakasza. Frosinone-Foligno

A drámaian végződő 6. szakasz után nem kérdés, hogy május 16-án, a hetedik szakasz is tartogathat meglepetéseket, amely Frosinone és Foligno közt egy sprintbefutó lesz. A tv közvetítés Rietinél fog bekapcsolódni a 124. kilométernél.





A 6., Sassano-Montecassino szakasz Joaquim Rodríguez végét jelentette. Az utolsó tíz kilométeren a fél mezőny bukott az eső miatt, köztük Rodríguez egyik legnagyobb segítője, Giampablo Caruso, aki hosszú percekig feküdt a földön mozdulatlanul, majd mentővel szállították kórházba. Szerencsére a hírek szerint jól van.

 


Rodríguez volt az egyik legnagyobb esélyes, ráadásul ez talán utolsó lehetősége lett volna nagy háromhetest nyerni, hiszen már 35 éves. Ez a 18. háromhetese, az utóbbi négyen mind dobogón végzett, de még egyszer sem nyert. Most jöhetett volna el a nagy lehetősége, hiszen az idei Girón nincs itt a nagyon erős Chris Froome, se Alberto Contador, és az útvonal is nagyon feküdt volna neki. Ezen a szakaszon azonban elesett, és bár befejezte a szakaszt, +7.43 másodperc hátrányt szedett össze, ráadásul az előzetes hírek szerint eltörött a kulcscsontja. Este megerősítette a Katusha: Rodríguez feladta a Girót!

 


Joaquin Rodriguez a 2012-es Giro-n


A másik főesélyes, Nairo Quintana +2.03 másodpercet kapott, mivel az elől haladó BMC és Orica csapatok megúszták a bukást, így gyorsan elszakadva a mezőnytől "beszáguldottak" a célba, Quintanáék hiába akarták utolérni őket. Kérdéses, hogy ez mennyire volt sportszerű tőlük, hiszen már sokszor volt rá példa, hogy megvárták az elől haladók a többieket, hogy ne ilyen balszerencsétlenségen múljon a végső győzelem. A szakaszt végül Michael Matthews nyerte, övé maradt így a rózsaszín trikó is, ami az összetettben vezetőnek jár.

Ezek után nem kérdés, hogy május 16-án, a hetedik szakasz is tartogathat meglepetéseket, amely Frosinone és Foligno közt egy sprintbefutó lesz. A 211 km-es szakaszban két kisebb emelkedő lesz, a Valico di Arcnazzo 3. kategóriás, és a Valico della Somma 4. kategóriás hegy. A tv közvetítés Rietinél fog bekapcsolódni a 124. kilométernél.

 



A 7. szakasz

 

Frosinone 75 kilométerre fekszik Rómától, a festői Ciociara régió székhelye. A régió kedvelt turistacélpont számos középkori városkája, apátsága és zöld mezői miatt.

 


Frosinone


A várost időszámításunk előtt 386-ban foglalták el a rómaiak. Egy domboldalon fekszik, az óváros az emelkedőn van, míg a modern része lent a völgyben. A Santa Maria Assunta román stílusú katedrálisból gyönyörű látványt nyújt a körülötte levő tájra.

 


Frosinone


A helyi konyhát Abruzzo régió erősen befolyásolta, de a hozzávalók mind a helyi földeken teremtek, és kitűnő a minőségük. A leghíresebb étel a timballo ciociaro, pite makaróni tésztával, csirkével és szarvasgombával. Desszertek közül kiemelkedő a ciambelle al vino, mely fánk borral sütve.

 




Eddig háromszor rendeztek itt Girót: 1975-ben Enrico Paolini , 1985-ben Urs Freuler és végül 2005-ben Luca Mazzanti nyert.

A város ismert focicsapatáról is, a Frosinone Calcio-ról; régen itt játszott Bognár Zsolt is.

Folignóban egyszer már rendeztek Girót, 1968-ban, mikor Bitossi lett a győztes. 

 


Foligno


Foligno eredeti neve Fulginiae, és már a rómaiak is laktak itt, valószínűleg az umbriaiak alapították az időszámításunk előtti 8. században. Sentium-i csatában i.e. 295-ben elfoglalták a rómaiak, akik a várost Fulginia istennő után nevezték el. Hamarosan a környék székhelyévé vált és fontos kereskedelmi központ lett a Via Flaminia mentén.

 


Foligno


A Római Birodalom bukása után kezdett hanyatlani, miután 881-ben kifosztották a szaracénok, majd 915-ben és 924-ben éppen a magyarok rombolták le.

Foligno 1165-ben tért magához, köszönhetően Barbarossa Frigyesnek, mikor elnyerték tőle a szabad város rangot. Sokáig virágzott a gazdag Trinci családnak köszönhetően, de mikor az a pápai állam felé fordult, és megérkeztek a város alá IV. Jenő pápa seregei, kinyitotta nekik a kapuit, és lefejezték Corrado Trincit. A Palazzo Trinci a mai napig látogatható és lévén a család nagy műszerető, számos kép ki van állítva a gyűjteményükből.

Ezután egészen 1860-ig a pápai államhoz tartozott, két kisebb megszakítással: 1799-ben a Római Köztársaság, majd 1809-től 1814-ig az Olasz Királyság foglalták el. Végül 1860. szeptember 14-én a Savoyai seregek véglegesen az utóbbihoz csatolták.

1832-től 1997-ig számos nagyobb földrengést szenvedett el.

Fontos látványosságok közé tartozik a Palazzo Orfini reneszánsz palota, ahol az első nyomdát nyitotta meg Emiliano Orfini 1470-ben. Itt nyomtatta ki először Johann Neumeister, Gutenberg tanítványa 1472. április 5-én az első példányt Dante Isteni Színjátékából.

 


Ez az Oratorio Nunziatellában van kiállítva, ahol Perugino híres festményét, a Krisztus megkeresztelését is megtekinthetjük.

Meg kell még említeni a Palazzo Comunalét, melyet a 13. század után több alkalommal is átépítettek. A 19. században érte el végleges formáját, neoklasszicista stílusban. Az óratorony azonban még mindig eredeti, 13. századi.

A dómban eredeti szobrok találhatók Bernini-től. A Palazzo Trinci-ben pedig eredeti 15. századi Fabriano freskók tekinthetők meg. Foligno legrégebbi temploma a Santa Maria Infra Portas, melyet a 11. században építettek.

A 15. században Foligno nagyon híres volt festő iskolájáról; Raffaello itt festette meg a Folignói Madonnát, mely ma a Vatikánban látható.

 


Helyi szent is van: Folignói Szent Angéla (1248-1309). Sokáig bűnös életet élt, megtérése egy földrengéshez kötődik, mikor során elveszítette családját. Ekkor Assissi Szent Ferenc egy látomásában buzdította, hogy gyónjon. Ez többször is megismétlődött zarándok útja során Assissi-be. Itt leprásokat gyógyított önfeláldozóan, látomásait gyóntatója, Arnaldo jegyezte fel.

Áprilisban és májusban természetesen rendeznek Dante tiszteletére fesztiválokat. Júniusban és szeptemberben fontos a Giostra della Quintana „lovagi torna” ahol a lovasoknak minél gyorsabban kell teljesíteni a távot, úgy hogy közben egy hosszú lándzsával meglökik a felállított bábukat. Maga a Quintana szó a római katonai táborokból jön, ahol a katonák lovagi tornákkal gyakorlatoztak. Érdekesség, hogy az idei Giro egyik favoritját, a tavalyi Tour de France felfedezettjét is Quintanának hívják.

 


Júliusban jazz fesztivált, szeptemberben pedig az év első napjának rendeznek ünnepséget.

Helyi ételek risotto vagy spagetti fekete norcia szarvasgombával, a fojata (káposztás réteshez hasonlít), a töltött galamb, a trota Fario del Nera (pisztráng a Nera folyóból), a sanguinaccio (fekete puding disznóvérből, fehér borból, fűszerekből és narancsból), hasonló a miaccia (ami szintén vérből készült, de van benne kandírozott gyümölcs) és végül a rocciata (almás rétes dióval, fenyőmaggal, mazsolával és kakaóval).

 


Borok a Colli Martani (vörös, fehér, pezsgő), Rosso Montefalco és Sagrantino di Montefalco (vörös; változatai: Sagiovese és a csak itt kapható Sagrantino bor).





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play