Talán megtudjuk, ki volt Mona Lisa!

2014. május 1.

print

Talán megtudjuk, ki volt Mona Lisa!

A Giocondók maradványainak DNS-ét elemezve keresik Leonardo Mona Lisája modelljének sírját.





A Giocondók maradványainak DNS-ét elemezve keresik Leonardo Mona Lisája modelljének sírját.

 


Francesco Giocondo néhai firenzei kereskedő családi kriptájában talált emberi maradványokat elemezve keresik Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye modelljének sírhelyét olasz antropológusok, akik kedden DNS-mintákat vettek a csontokból - jelentette be Silvano Vincenti történész.

 


Lehetséges, hogy a hajdani modell földi maradványai mégsem ott nyugszanak, ahová a dokumentumok szerint temethették: a Szent Orsolya-kolostor egyik sírboltjában. Ott kereste őket évek óta a Mona Lisa modellje után "nyomozó" Silvano Vincenti.

A Giocondók családi sírboltja a firenzei Santissima Annunziata-bazilika egyik kápolnájában van. Lisa Gherardini a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt, ezért emlegetik az olaszok Giocondaként a festményt.

 


Legfrissebb kutatásai nyomán meg van győződve arról, hogy eddig rossz helyen keresték "Gioconda nemesasszony" maradványait - mondta Vincenti kedden Firenzében, amikor a csontokat kiemelték a bazilika kápolnájából, majd innen a Bolognai Egyetem ravennai antropológiai laboratóriumába vitték őket elemzésre.

A csontok DNS-ét összevetik annak a három nőnek a génjeivel, akiknek maradványaira a Bolognai Egyetem kutatócsoportja két éve a hajdani firenzei Szent Orsolya-kolostor egyik sírboltjában bukkant, és egyikükről feltételezték, hogy Gherardini lehetett. Férje halála után a nő apácaként kolostorban élt a 16. század közepén bekövetkezett haláláig.

"A dokumentumokból biztosan tudjuk, a Santissima Annunziata-bazilika kápolnájában temették el Francesco Giocondót, Lisa Gherardini férjét, Francesco fiát, Bartolomeót, aki egy másik nőtől született, valamint Lisával közös gyermeküket, Pierót. Az utóbbi csontjaiból származó DNS-t hasonlítjuk össze a régi kolostor alatt talált női maradványokkal, így felfedhetjük, melyikük lehetett a festmény modellje" - magyarázta Vincenti.

 


Hozzátette azonban, hogy más lehetőség is felmerült: egyes dokumentumok szerint száz évvel Lisa Gherardini halála után, 1640 körül teljesen átépítették a Szent Orsolya-kolostort, így azokat a helyiségeket is, ahová őt eltemethették. A korabeli gyakorlat szerint - ha csak lehetett - a kolostorban nyugvó holttesteket áthelyezték a családi sírboltokba.

"Tehát az a meglepetés is érhet bennünket, hogy felfedezzük, Gioconda maradványai évszázadok óta a Santissima Annunziata-bazilika alatt nyugszanak" - fűzte hozzá. Az elemzés azonban nem lesz rövid, a szakemberek szerint legalább két hónapra lesz hozzá szükség.

Kapcsolódó cikk:

25 ÉVES A LOUVRE ÜVEGPIRAMISA





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play