Így szóltak az etruszk hangszerek

2014. március 12.

print MTI

Így szóltak az etruszk hangszerek

Rekonstruálták és meg is szólaltatták az ókori Itáliában élt etruszkok hangszereit egy Firenzében rendezett régészeti találkozón, amelyen így 2700 éves muzsika csendült fel - tudósított az olasz sajtó a rendkívüli koncertről.





Az etruszk hangszereket Stefano "Cocco" Cantini ismert olasz dzsesszzenész szólaltatta meg a firenzei kongresszusi palotában 10. alkalommal megrendezett Archeologia Viva (Élő régészet) elnevezésű találkozó záróeseményeként. Az életre kelt ókori zenét régészekből, zenetörténészekből és egyszerű érdeklődőkből álló ezerfős közönség hallgatta.

Stefano Cantini a toszkán Vetulonia etruszk régészeti múzeumának, egy hangszerkészítő mesternek és egy fizikusnak a segítségével rekonstruálta az ókori nép hangszereit, azon belül is az etruszk sírfreskókon és vázákon látható fúvós hangszereket. Segítséget nyújtott az a furulyatöredék is, amely egy elsüllyedt etruszk hajóról került elő a Tirrén-tengeren, Giglio szigeténél.

A hangszerek - sípok, furulyák és fuvolák - elkészítéséhez Ukrajnából hoztak megfelelő puszpángfát.

Az etruszkok nyelve és eredete továbbra is megfejtetlen rejtély. A Római Birodalom felemelkedése előtt virágzó kultúrájuknak olyan jeles emlékei vannak Lazio tartományban és Toszkána déli részén, mint Tarquinia, Cerveteri, Vulci és Veji.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play