Robert Capa kiállítás Bécsben

2013. február 12.

print

Robert Capa kiállítás Bécsben

Robert Capának 1938-ban, a kínai-japán háborúban készült fotográfiáiból látható kiállítás a bécsi Leica Galériában szerdától.

Robert Capának 1938-ban, a kínai-japán háborúban készült fotográfiáiból látható kiállítás a bécsi Leica Galériában (1010 Wien, Walfischgasse) szerdától.

A mintegy harminc fotó Kína japán megszállásának első időszakában készült. A második japán-kínai háború 1937-ben kezdődött, és 1945-ig tartott. Capa 1938 februárjában, nem sokkal a nankingi mészárlás után érkezett Kínába, és hét hónapot töltött a háborús területeken. A Life magazinnak küldött tudósításaiban fotózta a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) propaganda akcióit, a hadgyakorlatokat, a Sárga folyó vizével elárasztott területeket - a mesterséges árvízzel a japán előrenyomulást próbálták megállítani a kínaiak - és a japán légitámadásokat.

 


A Life-nak végzett munka mellett Capa Joris Ivens holland operatőr asszisztenseként egy dokumentumfilm készítésében is közreműködött a távol-keleti országban.

 


Robert Capa, a híres Magnum sajtófotó-ügynökség későbbi társalapítója Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten 1913-ban. 1938-ban, kínai tartózkodása idején 25 éves volt, és már elismert háborús fotóriporter. Hírnevéhez nagyban hozzájárultak a spanyol polgárháborúról készített felvételei, köztük A spanyol milicista halála címen ismertté vált fotó.

A Bécsben kiállított, az 1970-es évekből származó, ritka levonatokat eladásra is kínálja a galéria, darabonként 2-3 ezer euró (580-870 ezer forint) közötti áron.

A kiállítás április 14-ig látogatható.

(MTI/Hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play