Császári élményvilág kicsiknek-nagyoknak

2013. február 6.

print

Császári élményvilág kicsiknek-nagyoknak

A Habsburg Monarchia történelmi, kulturális és hétköznapi élete, vagyis a császári Ausztria a legvonzóbb napjainkban is a turisták számára.

A Monarchia berendezkedését reprezentáló intézmények összefogásaként alakult meg 2009-ben az Imperial Austria márkanév, amely a császári élményeket, látványosságokat mutatja be az érdeklődőknek.

 


A Császári Ausztria célpontjai (Festschloß Hof a császári család ünnepi kastélya vidéken, a bécsi Hofburg a császári család téli rezidenciája, Hofmobiliendepot a császári bútorok gyűjteménye, Schloß Schönbrunn a császári család nyári rezidenciája, Tiergarten Schönbrunn a császári család állatkertje) élménydús bepillantást engednek a Habsburg Monarchia történelmébe, kultúrájába és életmódjába.

A Bécs szívében található Hofburg több mint 600 éven át volt nemcsak a Habsburg Birodalom politikai központja, hanem a császári család rezidenciája is. A Hofburg egyedülálló bepillantási lehetőséget kínál a világ egyik leghíresebb uralkodócsaládjának életbe.

 


 

A Sissi Múzeumban az érzelmek állnak a rendezési elv hátterében. Versek és személyes tárgyak gyűjteménye dokumentálja az extravagáns és melankolikus császárné életét és a halála után született mítoszt.

 

 

A Császári lakosztályokban a kötelességteljesítés és a hagyományok által átszőtt mindennapok ismerhetők meg. Ferenc József császár és Erzsébet császárné mind a 19 lakó- és dolgozószobáját eredeti fényképek alapján restaurálták, a szobák így hamisítatlan képet adnak az uralkodópár életkörülményeiről. Külön kiállítást szentelnek a császári háztartásnak és étkezési kultúrának.

 

 

Az Ezüstkamra 1300 nm-en vonultat fel értékes porcelántárgyakat, drága tálalóeszközöket és gondosan megmunkált asztaldíszeket.

 


A pompázatos Schönbrunni kastély a császári család nyári rezidenciája volt. Mária Terézia uralkodása alatt a kastélyt rokokó stílusban átépítették, gazdagon felszerelték, majd az udvari és politikai élet középpontjává vált. Ma a Schönbrunni kastély Ausztria egyik legjelentősebb kulturális emléke, emellett az UNESCO világörökség különleges védelme alatt áll. A Schönbrunni kastély hatalmas parkjaival Versailles mellett Európa legjelentősebb barokk épületegyüttesei közé tartozik.

 


 

A választott túrától függően akár 40 látványos dísztermen át is vezethet a császári család világába bepillantást nyújtó körséta. A Bergl-szobákban, amelyek csak az Imperial Austria túráinak keretén belül tekinthetők meg, különösen jól érvényre jut a kastély légkörének és az azt körülvevő kertnek a sajátos kölcsönhatása. A szoba falait Johann Wenzel Bergl által festett, művészi, egzotikus és barokk kertmotívumok díszítik. Mária Terézia szívesen tartózkodott ezekben a szobákban, különösen akkor, amikor nyári hőségben az emeleten már túl meleg volt.

A katélylátogatást színesítheti Residenz étterem Udvari Pékségében tartott „almásrétes-show”, amelynek során a tradicionális bécsi almás rétes készítés rejtelmeibe avatják be a vendégeket.

 A Schönbrunni kastély barokk kertjének szívében található a világ legrégebbi állatkertje, a Schönbrunni Állatkert. I. Ferenc császár 1752 nyarán vezette körbe első alkalommal vendégeit az újonnan épített állatparkban, amely a világ egyetlen máig fennmaradt barokk állatkertje. Az érdekes múlttal rendelkező barokk állatpark egyúttal napjaink egyik legmodernebb állatkertje, példaértékű állattartással.

Már az állatkert történelme során is megfigyelhető, hogy mindig különös gonddal kezelték az állatokat. 1906-ban itt született a világon először fogságban elefántbébi. A schönbrunni állatkert emellett azon kevesek közé tartozik, amelyekre a Kínai Népköztársaság rábízott egy óriáspandapárt. A főbb látványosságok közé tartozik a nagymacskák háza, az sarkkörház, az akvárium és hüllőház, valamint az esőerdőház trópusi esővel.

 


Festschloß Hof, Ausztria legnagyobb vidéki kastélya a barokk korban a császári család látványos rezidenciája volt, hatalmas ünnepségek helyszíne. Az értékes kulturális örökségek megőrzését célzó, példaértékű kezdeményezésnek köszönhetően a már-már feledésbe merült létesítményt a legapróbb részletekig korhűen felújították, és 2005 májusa óta varázslatos felfedezőútra csábítja a látogatókat. A barokk életkedv és művészet túldíszítettsége, valamint a korszak meg nem szűnő vágyakozása az idill után újra feltárulkozik a látogatók előtt a kastély hangulatos, díszes épületeiben, a történelmi teraszos kertben és a nagy kiterjedésű birtokon.

A kastélyban található saját használatú és társasági helyiségeket az eredeti bútorokkal és dísztárgyakkal rendezték újra be. A császári család vidéki kastélyában található például az udvari ház csaknem teljes berendezése Mária Terézia életének második szakaszából.

Igazán látványos a hét teraszon elterülő, művészien kialakított díszkert, amely egykor Európa-szerte nagy hírnévnek örvendett. Új életre kelt a Meierhof is, ahol a kézműves műhelyekben barokk mintára tevékenykednek, az istállóépületekben pedig számtalan ősi osztrák állatfaj talált otthonra.

A kastélyban főzőtanfolyamokat is szerveznek, ahol az érdeklődőket megtanítják lekvár, vagy halak elkészítésére, régi receptek alapján barokk ételek főzésére.

A Schloß Hof állatsimogatója, kaland játszótere és barokk gyerekvilága a legfiatalabb vendégek számára is nagy élményt nyújt. A kitűnő konyhájú étterem - a kisgyerekek étkeztetését könnyítendő - mikróval, etetőszékekkel, játékokkal is felszerelt.

 


A Mariahilfer Straßén található udvari bútorgyűjtemény -Hofmobiliendepot - a legmagasabb szintű császári lakáskultúrát mutatja be. A bútorok és emléktárgyak segítségével meséli el a Habsburgok személyes történeteit. A császári udvari ingatlanraktárnak nevezett múzeumban láthatóak a bécsi bútorművesség 17-20. század közötti, főként a biedermeier és a historizmus alkotásai.

Császári élményvilág gyerekekkel

Schönbrunni kastélyban és parkban egy egész napot is eltölthetünk. Mária Terézia uralkodása alatt a kastélyt rokokó stílusban átépítették, gazdagon felszerelték, majd az udvari és politikai élet középpontjává vált. A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 45 látogatható, ezek egyike a Tükörterem, ahol valaha Mozart is zenélt mint hatéves csodagyerek. Az egyik festményen látható a kis Mozart.

 


A kastély megtekintését kiegészíthetjük a Gyerekmúzeumban tett látogatással. A kastély nyugati szárnyában található gyerekmúzeum betekintést nyújt a császárok gyerekeinek mindennapjaiba.

Az egykori lovardában található Hintómúzeumban a császári díszhintók és fogatok mellett gyerekkocsikat is láthatunk.

Különleges élményt jelent Residenz étterem Udvari Pékségében tartott „almásrétes-show” megtekintése - amelynek során a tradicionális bécsi almás rétes készítés rejtelmeibe avatják be a vendégeket - egy almásrétes és egy bögre forrócsokoládé (felnőtteknek Wiener Melange) elfogyasztása közben.

A kastélylátogatás után a kastélyparkban található "Labyrinthikon" játszótéren és a labirintusban kimozoghatják magukat a gyerekek. Érdemes felkeresni a Schönbrunni kastély barokk kertjének szívében található állatkertet is. Itt látható Magyarországhoz legközelebb panda és koala
 


Ha sok program után elfáradnánk, a Schönbrunnban közlekedő kisvonaton kipihenhetjük magunkat és így egyúttal kényelmesen felfedezhetjük a nagy területű park látványosságait is (A Pálmaházban látható a világ legnagyobb tavirózsája!). Babakocsival is felszállhatunk: a kisvonat utolsó pótkocsija tolószékek és gyerekkocsik felrakása céljából hidraulikus emelőszerkezettel, továbbá beszállást könnyítő szerkezettel van felszerelve.

A Tiroler Garten felé vezető szép, erdős úton mókusokat is láthatunk, akik a gyerekektől szívesen elfogadják a mogyorót. Az étteremben hagyományos tiroli ételekkel csillapíthatjuk éhségünket.

 


A bécsi Hofburgban tett látogatás után megtekinthetünk egy lovasbemutatót a Spanyol udvari lovasiskolában. Majd elsétálhatunk a közeli Kohlmarkt utcába, amely Bécs legelegánsabb bevásárló utcája. Itt található a híres Demel cukrászda, amely egykor mint császári és királyi udvari cukrászda látta el a császári házat édes finomságokkal. Még a karcsú Sissi sem tudott ellenállni az itt gyártott lila színű ibolyafagylaltnak. Ma a cukrászda látványcukrászdaként üzemel, így a gyerekek megleshetik, hogyan készülnek a finom bécsi sütemények.

 
Könnyű schönbrunni séta nagyobb térképen való megjelenítése

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play