Magunk rendezhetünk Operát Bécsben

2013. február 2.

print

Magunk rendezhetünk Operát Bécsben

Új attrakcióval bővült a bécsi Haus der Musik kínálata: egy virtuális operaszínpaddal. Az egész emeletet elfoglaló virtostage-en a látogatók puszta mozdulataikkal komponálhatnak operát.

Új attrakcióval bővült a bécsi Haus der Musik kínálata: egy virtuális operaszínpaddal. Az egész emeletet elfoglaló virtostage-en a látogatók puszta mozdulataikkal komponálhatnak operát.

A világon egyedülálló installációval, egy virtuális, interaktív és multimediális zeneszínházzal bővült a bécsi Haus der Musik (Zene Háza) attrakcióinak sora. A negyedik emeleten kialakított virtostage-en a látogatók mozdulatai szerint változik a külön a virtuális színpad számára komponált opera zenéje és képi világa.

A virtostage egy óriási kivetítőből és a közönség számára kialakított nézőtérből áll, ugyanakkor bárki, bármikor maga is részt vehet a darab alakításában. Ehhez csupán a terem közepére kell állnia, és meg kell lengetnie a karját vagy a lábát. A mozdulatokat szenzorok érzékelik, amelyek ezeknek megfelelően változtatják a zene és a kép intenzitását.

 


A virtostage számára készült darab, a Zeitperlen (Időgyöngyök)
egy operaénekesnő, Celeste üvegverandáján játszódik, aki jelent és múltat egybeszőve újraálmodja az előző esti fellépését miközben a veranda egy elképzelt színház kulisszájává változik. A darab csupán egyetlen dolgot nélkülöz: a szöveget. Így ugyanis külföldi turisták is részt vehetnek a virtuális történésekben.

Noha a gyerekeket is szívesen látják a virtostage-en, a kicsik decembertől saját operát kapnak: ugyanilyen technológián alapuló színpadon komponálhatják állatkerti operájukat.


A virtostage-projekt – amelyben a Bécsi Filharmonikusok és Natalia Ushakova szoprán is közreműködött – 500 ezer euróba került, és még a Haus der Musik tiszteletbeli elnökét, Zubin Mehta karmestert is lenyűgözi: „A virtostage egy újabb zenei mintaprojekt, amely elsősorban a fiatalok előtt nyitja majd meg a zene világának kapuit”.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play