Puskaporos Történelmi Várfesztivál Fraknóban

2013. január 1.

print Hetedhétország.hu

Puskaporos Történelmi Várfesztivál Fraknóban

Szeptemberben színes programokkal, táncelőadással és vásári mutatványosokkal és nem utolsó sorban látványos harcászati bemutatókkal népesül be a vár. 2013-ban a rendezvény nem kerül megrendezésre!

A Puskaporos Történelmi Várfesztivál a történelmi fegyvereivel megvívott párviadalaival, és látványos csatajeleneteivel, nagy sikerrel debütált 2010-ben. Fraknó vára immár harmadik alkalommal válik hadtörténelmi élő színpaddá.

Fraknó várának a Rozália-hegységben már-már saját klímája van. Áprilisban még rendszerint be-betörnek hideg és nedves légáramlatok, amelyek a hó végéig is eltarthatnak. Ezzel szemben a nyár egy kissé kitolódhat és szeptemberben nyár is meleg is lehet. A Puskaporos Történelmi Fesztivál Fraknó várában idén így vénasszonyok nyarán kerül megrendezésre. (2013-ban negyedik alkalommal szeptember 21-22-én) színes programokkal, táncelőadással és vásári mutatványosokkal és nem utolsó sorban látványos harcászati bemutatókkal népesül be a vár. A bemutató eseményeit magyar nyelven is lehet követni!

A várárok idén is kitüntetett szerepet kap a programokban. itt naponta kétszer történelmileg hűen előadott látványos hadi játékokra, csatajelenetekre kerül sor. A részvevő hagyományőrző katonák a 17.sz-i történelmi Magyarország hadi jeleneteit keltik életre. A korszaknak megfelelő zenei ill. a gyerekek számára szervezett kézműves bemutatók teszik a Fraknó várába látogató kicsik és nagyok időutazását teljessé.

A csatajelenetekkel egyrészt 17. század építési munkálatai nyomán mai képét elnyert Fraknó várára ill. az 1683-as oszmán csapatok Esterházy területeken történt pusztításaira az ezek nyomán keletkezett áldozatokra emlékezünk. Kitüntetett szerepet kap a tematikában Bécs 1683 évi 60 napig tartó 2. ostroma ill. felszabadítása. Esterházy Pál nádor, Fraknó örökös grófja jelentős erővel támogatta akkoriban keresztény oldalt az oszmán hadtestekkel szemben.

Négy országból érkező több tucatnyi hagyományőrrel emlékezik az akkori hadi eseméyekre.
 
A Fraknóba látogatók nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéden vehetnek részt, délután pedig betekintést nyernek egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba.

Belépő: 12 euro/fő, családi jegy 29 euro (2 felnőtt és 2 gyerek). A jegy magában foglalja az Esterházy Ősgaléria megtekintését. A fesztivállátogatók 50% kedvezményt kapnak a fegyvergyűjtemény ill. az Esterházy Kincstár árából.

A rendezvény 2 napján a vár valamennyi tárlata a kincstár kivételével ingyenesen megtekinthető!

 
Figyelem!:  Aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik, illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play