Wagner és a bécsiek - kiállítás Bécsben

2012. december 18.

print

Wagner és a bécsiek - kiállítás Bécsben

Richard Wagner és Bécs kapcsolatát, ellentmondásos viszonyát mutatja be az Osztrák Állami Levéltár pénteken megnyílt kiállítása, amelyen többek között a Tannhäuser nyitányának eredeti kéziratát is bemutatják.

Richard Wagner és Bécs kapcsolatát, ellentmondásos viszonyát mutatja be az Osztrák Állami Levéltár pénteken megnyílt kiállítása, amelyen többek között a Tannhäuser nyitányának eredeti kéziratát is bemutatják.

A zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett tárlat a "Szeretve, kinevetve, istenítve - Wagner és a bécsiek" címet viseli. Az összeállításból kiderül, hogy Wagner fanatikus rajongókra, de éles nyelvű kritikusokra is talált Bécsben.

 


A Tannhäuser-nyitány eredeti kézirata mellett látható Johann Christoph Wagenseil 1697-ben keltezett, Mesterdalnokok című könyve is. Ez az írás szolgált a Nürnbergi mesterdalnokok alapjául, amelyet részben Bécsben írt a zeneszerző.

Wagner Bécsben látta először Lohengrin című operájának előadását, amikor az Udvari Opera (Hofoper) 1861-ben színpadra állította. Kortársak visszaemlékezései szerint könnyekig meghatódott, amikor hallotta a darabot. Az opera ősbemutatóját jóval korábban, 1850-ben tartották Weimarban.

A zeneszerző számos pályatárssal találkozott Bécsben, és megismerkedett Josef Hoffmann bécsi díszlettervezővel is, aki meghatározó hatást gyakorolt operáinak látványvilágára.

Ebben a városban akarta megtartani az 1859-ben elkészült Trisztán és Izolda ősbemutatóját, 77 próba után azonban letettek az "előadhatatlannak" ítélt opera színpadra állításáról. A darab végül csak 1887-ban került az osztrák közönség elé. Wagner Bécsben élt akkor is, amikor költekező életmódja miatt pénzszűkébe került, és 1864-ben hitelezői elől menekülve elhagyta a várost.

 


Bár a bécsi közönség körében később jelentős sikereket ért el, a kritikusoktól éles bírálatokat is kapott. Ezt illusztrálják a kiállításon korabeli karikatúrák, újságcikkek és paródiák. A lapok bírálták például operáinak hangzásvilágát, de feltűnő öltözködése is gúny tárgya volt.

„Geliebt, verlacht, vergöttert. Richard Wagner und die Wiener“

Látogatható: 2012. november 23. – 2013. február 10., kedd-vasárnap 10.00-18.00, csütörtökön 10.00-21.00

Belépő: 7 euró/fő. 19 éves kor alatt ingyenes.

Österrechische Nationalbibliothek
Josefsplatz 1, 1010 Wien

(MTI/Hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play