Eladó Verdi és Tizianó háza

2012. november 17.

print

Eladó Verdi és Tizianó háza

Akinek van pénze és nem hétköznapi otthonra vágyik, annak jó hírünk van: megveheti Tiziano házát Velencében vagy Verdi egykori lakhelyét Bussetóban.





Akinek van pénze és nem hétköznapi otthonra vágyik, annak jó hírünk van: megveheti Tiziano házát Velencében vagy Verdi egykori lakhelyét Bussetóban.

A Verdi-évfordulón eladják a zeneszerző egykori házát

Olaszország Giuseppe Verdi születése 200. évfordulójának ünneplésére készül, de nincsen pénz a zeneszerző egykori házának megőrzésére - jelentette az olasz sajtó.

 


Eladó tábla lóg a Busseto főutcáján levő Verdi-ház kapuján.

Verdi (1813-1901) az épületet 1845-ben vásárolta meg az Emilia Romagnában, Parma közelében levő városban, ahol két évig élt Giuseppina Streponi szopránnal, mielőtt második feleségeként elvette volna.

 


Ezért a palotát sokáig a "botrány házának" tartották. Streponi leszármazottjai, az Orlandi család örökölte a házat, amely a család 2004-es kihalása óta üresen és zárva áll. Most eladásra bocsátották.
A sajtó szerint nem akármilyen helyszínről van szó: Verdi itt szerezte a Luisa Miller, a Stiffelio, a Rigoletto és A trubadúr opera zenéjét. A palotának Arturo Toscanini is gyakori vendége volt, aki kottákat és más emléktárgyakat is hátrahagyott.

Az olasz kormány hat és fél millió euróval finanszírozza az egész világon ünnepelt Verdi-bicentenáriumot. Restaurálják Verdi szülőházát a Busseto közeli Roncoléban és a Verdi-villát a szintén Emilia Romagnában fekvő Sant'Agatában. Egyedül a bussetói Verdi-házat hagyják elveszni - írták az újságok.

Kétmillió euróért eladó Tiziano háza is

 

Nem egészen kétmillió euróért eladó egy régi velencei ház, ahol a hagyomány szerint Tiziano Vecellio, a nagy reneszánsz festő élt 45 éven át, és ahol 1576-ban pestisben meghalt.

 


Olasz ingatlanügynökségek 1,95 millió euróért kínálják a 150 négyzetméteres lakást három hálószobával, két lakószobával, két fürdőszobával, egy nagy konyhával, beépíthető tetőtérrel és kerttel. Az ingatlan csak egy részét képezi a Tiziano-házként ismert hatalmas ingatlannak Cannaregio negyedben.

 


Tiziano a velencei érett reneszánsz egyik legnagyobb festője volt. Az eladásra kínált épületen emléktábla hirdeti, hogy a festő "kilenc lustrumon (ötéves periódus) át" élt ott, ennek ellenére nem minden olasz művészettörténész van meggyőződve arról, hogy valóban abban a házban lakott. Hitelesebb - és egyben építészetileg is jellegzetesebb - a festő Pieve di Cadore-i szülőháza, ahol valamikor az 1480-as években látta meg a napvilágot.

(MTI/Hetedhétország.hu)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play