Császári bajusz a bécsi állatkertben

2012. április 2.

print

Császári bajusz a bécsi állatkertben

Új állatfajjal, császárbajszú tamarinnal gazdagodott a Schönbrunni Állatkert gyűjteménye. A nagybajuszú majmocskák egy tévedésnek köszönhetően kapták nevüket.

Új állatfajjal, császárbajszú tamarinnal gazdagodott a Schönbrunni Állatkert gyűjteménye. A nagybajuszú majmocskák egy tévedésnek köszönhetően kapták nevüket.
A Schönbrunni Állatkert új szerzeményei a lengyelországi Plockból illetve a dániai Odenseeből származnak, és jelenleg a Dél-Amerika Házban láthatók. Tavasszal azonban új helyre költöznek, ők lesznek ugyanis a teljes felújításon áteső, áprilisban újranyíló Majomház első lakói.

 


A Dél-Amerika trópusi esőerdőiben őshonos majmocskát 1907-ben fedezték fel, nevét II. Vilmos német császárról kapta, aki szintén hatalmas fehér bajuszt viselt. Igaz, a császári bajusz felfelé, a tamariné pedig lefelé kunkorodik, de a preparátorok ezt nem tudták, így az első példányok kitömésekor – az akkori divatnak megfelelően – felfelé pödörték a kis állatok bajuszát. A tévedésre néhány év múlva jöttek csak rá, amikor már élő példányokat is láttak, a karmosmajmokhoz tartozó állaton azonban rajta ragadt a császárbajszú tamarin név.

 


A mindössze 450 gramm körüli tamarinok elsősorban gyümölcsöket és fák nedveit fogyasztják, de fehérjeszükségletüket szívesen fedezik rovarokból, madártojásokból és apró gerincesekből – például gyíkokból vagy békákból. Noha nem számítanak veszélyeztetett fajnak, nagy problémát jelent természetes élőhelyük folyamatos zsugorodása. A bécsi állatkert is részt vesz a faj fennmaradását szolgáló európai tenyészprogramban.

A budapesti állatkertbe tavaly tavasszal érkeztek a faj első példányai, őket a Pálmaház egyik oldalszárnyában láthatja a nagyközönség.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play