Andy Warhol híres zsidó személyiségekről készült portrésorozata Bécsben

2012. március 13.

print

Andy Warhol híres zsidó személyiségekről készült portrésorozata Bécsben

Andy Warhol híres huszadik századi zsidó személyiségekről készült portrésorozata látható szerdától a Bécsi Zsidó Múzeumban.





Andy Warhol híres huszadik századi zsidó személyiségekről készült portrésorozata látható szerdától a Bécsi Zsidó Múzeumban.

A portrék 1980-ban készültek. A többnyire fotóra festéssel készült, pop-art alkotások mások mellett Franz Kafkát, Albert Einsteint, Sigmund Freudot, George Gershwint és Martin Buber filozófust ábrázolják.
Mint az a múzeum közleményében olvasható, a sorozat ötlete Ronald Feldman műkereskedőtől származott. Feldman azután vetette fel az elképzelést, hogy látta Warholnak Golda Meir izraeli miniszterelnökről készült arcképeit. A kereskedő mintegy száz névből álló listát állított össze, s Warhol ezekből választott ki tízet.

 


A sorozat fogadtatása az 1980-as években nem volt egyöntetűen kedvező: Warholt azzal vádolták, hogy anyagi haszonszerzés céljával trivializál fontos történelmi személyiségeket. A sorozat vitákat váltott ki a kiválasztott személyiségek miatt is, és amiatt is, hogy maga Warhol nem volt zsidó.
A Zsidó zsenik - Warhol zsidói című bécsi kiállítás nem csak a tíz portrét, de azok keletkezési történetét is bemutatja. Egy, a múzeumban bemutatott interjúban az osztrák származású, New York-ban élő galériatulajdonos Feldman visszaemlékezik arra, hogy hogyan alakult ki a végleges lista.

 

  


A tárlaton láthatók a művész 1981-es bécsi látogatásakor készült fotók is, és az a portré, amelyet André Heller, a számos műfajban otthonosan mozgó, híres osztrák művész készített Warholról ugyanebből az alkalomból.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play