Klimt kiállítás a Bécs Múzeumban

2012. február 3.

print MTI

Klimt kiállítás a Bécs Múzeumban

Első ízben mutatja be teljes, a világon a legnagyobb gyűjteményét Gustav Klimt műveiből a Bécs Múzeum. 

Első ízben mutatja be teljes, a világon a legnagyobb gyűjteményét Gustav Klimt műveiből a Bécs Múzeum.


A jubileumi emlékévhez kapcsolódó tárlaton látható a városi gyűjteménybe tartozó nyolc olajfestmény, köztük a Pallasz Athéné és az Emilie Flöge arcképe címűek. Bemutatják emellett a rendszerint a múzeum raktárában őrzött több mint négyszáz rajzot, valamint plakátokat, metszeteket és korabeli fotókat.

A Bécs Múzeum nem csak a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményének a birtokosa, hanem a legsokoldalúbbé is - hangsúlyozta Wolfgang Kos múzeumigazgató a megnyitón.

Az október 7-ig látható kiállítás különlegessége, hogy nem kiválasztott mesterműveket mutat be, hanem a múzeum "teljes Klimtjét" - hangsúlyozták a múzeum közleményében. A kiállítási tárgyakat szokatlan elrendezésben, több sorban felfüggesztve mutatják be.

A tárlat videointerjúk segítségével foglalkozik olyan provokatív kérdésekkel, mint hogy lehet-e "túladagolása" a klimti életmű népszerűsítésének a bécsi idegenforgalomban és hogy vajon minden vázlat remekmű-e. Bemutatják a Klimt-giccsek versenyének győzteseit is. A múzeum pályázatára a híres festő motívumaival díszített bizarr emléktárgyakkal lehetett nevezni.

Gustav Klimt születésének 150. évfordulója alkalmából idén szinte valamennyi jelentős osztrák múzeum előrukkol tematikus kiállításokkal. Megújul a város nyugati peremén álló Klimt-villa is, ahol a festő utolsó műterme volt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play