Eldőlt, a párizsi Notre Dame kortárs ablakokat kap

2024. április 13.

print Hetedhétország.hu

Eldőlt, a párizsi Notre Dame kortárs ablakokat kap

A Notre-Dame-székesegyházat az eredetihez hűen - de részben modern ablakokkal építik újjá.

Röviddel a párizsi Notre-Dame székesegyházban történt tűzvész ötödik évfordulója előtt szabaddá vált az út több ablak kortárs művészi kialakítása előtt. Konkrétan a gótikus székesegyház déli mellékhajójának hat kápolnájának ablakairól van szó.

A farncia kormány a napokban jelentette be az erre vonatkozó megbízást. A szakértői bizottságnak a tervek felülvizsgálatát kell elvégeznie, és a kiválasztott modellt a székesegyház decemberi újranyitására kell bemutatnia.

Emmanuel Macron francia elnök és Laurent Ulrich párizsi érsek is a kortárs ablakok beépítése mellett foglalt állást. Ezek a 19. századi, Eugène Viollet-Le-Duc építész által középkori stílusban tervezett ablakok helyébe lépnének.

Az eredetihez hű rekonstrukció

Macron korábban nyitottnak mutatkozott arra, hogy a 2019-es tűzvészben a tetőről leszakadt tornyot modern konstrukcióval helyettesítsék. A heves ellenállás után azonban elvetette a tervet. A modern ablakok ezért vigasznak számítanak Macron számára, aki a műemlék helyreállítása során így is emlékművet állít magának.

A tűzvész után úgy döntöttek, hogy a tűzvészben súlyosan megrongálódott székesegyházat az eredetihez hűen kell újjáépíteni. Ezt írja elő a Velencei Charta is, amely a műemlékvédelem és helyreállítás fontos irányelve.

Új ablakok már többször is

Tény, hogy a székesegyház már többször kapott új ablakokat a Viollet-Le-Duc felújítás után, többek között az 1960-as években. Ezek közül négy, Jacques Le Chevallier üvegművész által készített ablakot tisztítottak meg és restauráltak a tűzvész után a kölni dóm műhelyében.

Időközben az új toronyról már eltávolították az állványzatot, és a tetőgerendázaton is folynak a munkálatok. A belső térben is eltávolították nagyrészt az állványzatot.

A dóm francia állami tulajdonban

A korai gótikus építészet remekművének tartott párizsi székesegyházat 2024. december 8-án, Szűz Mária katolikus ünnepén nyitják meg újra. A tűzvész után Macron megígérte, hogy a templomot öt éven belül újjáépítik - és a sikeres helyreállításra szívesen mutat rá a francia kreativitás bizonyítékaként.

Mivel a székesegyház, mint minden 1905 előtt épült templom, a francia állam tulajdonában van, a katolikus egyháznak nem sok beleszólása volt a helyreállításba.

A jövőben a székesegyház történetét bemutató múzeumot kívánnak létrehozni egy közeli történelmi kórház területén. Ez is segítene a látogatói áramlás kezelésében. A tűzvész előtt évente átlagosan tizenkétmillió ember látogatta meg a székesegyházat.

(Címlapfotó: pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play