Ezek Európa legjobb falvai, ahová turistaként érdemes ellátogatni

2022. december 27.

print Hetedhétország.hu

Ezek Európa legjobb falvai, ahová turistaként érdemes ellátogatni

Jártál már ezeken a helyeken?

 




Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) által idén decemberben kiválasztott 32 "Legjobb turisztikai falu 2022" közül 14 Európában található, többségük az Európai Unió országaiban.

A listát december 20-án hozták nyilvánosságra, míg a díjakat 2023 február végén osztják ki a szaúd-arábiai Al-Ulában, az UNWTO Legjobb Turisztikai Falvak Hálózatának első bemutatkozó ülésén. 2021-ben a japán Mijama Kiotó nyert.

A szervezet a kiválasztáskor 57 tagállamának 136 faluját vette figyelembe, amelyek mindegyike legfeljebb három falut jelölhetett, és ennek eredményeként összesen 32 falut választott ki 18 országban.

A jelöléskor a turizmus mellett a fenntarthatóság is fontos szempont volt. Azok a helyek pályázhattak, amelyek megfelelnek a következő feltételeknek: 15 000 főnél kevesebb lakossal és alacsony népsűrűséggel rendelkeznek, olyan környezetben találhatók, ahol a hagyományos iparágak, például a mezőgazdaság, az erdészet, az állattenyésztés vagy a halászat még mindig erősen jelen van, és fenntartják az összetartó helyi közösség életmódját és értékeit. 

Zell am See, Ausztria

A mindössze 9852 lakosú kis osztrák falu, Zell am See az 1. helyen szerepel az UNWTO listáján. A település Salzburg tartomány fontos turisztikai célpontja, köszönhetően a síközpontjainak és 408 kilométernyi sípályájának.

Emellett fontos nyári úti cél, mivel a Zell-tó partján fekszik, amelyben a turisták nemcsak úszhatnak, hanem vitorlázhatnak és szörfözhetnek is.

Wagrain, Ausztria

Egy másik osztrák falu a 2. helyet foglalja el az UNWTO legjobb turisztikai falvak listáján. Wagrain egyike azoknak a karácsonyi üdvözlőlapokon látható kisvárosoknak, amelyek a legjobb téli élményeket kínálják a turistáknak.

A Csendes éj c. karácsonyi dal szövegírója, Joseph Mohr 1837-től egészen haláláig, 1848-ig Wagrainben lakott, itt helyezték örök nyugalomra. 

2022 közepén Wagrain volt az első és egyetlen ausztriai úti cél, amely elnyerte a Global Sustainable Tourism Council által akkreditált Green Destinations minősítést.

Mestia, Grúzia

Az 1500 méter magasan fekvő Mestia falu az UNWTO által kiválasztott legjobb turisztikai falvak között a 10. helyen szerepel.

A mindössze 1 973 lakosú település a hegymászó turizmus központjaként ismert. Ebben a faluban látogatható a Szvaneti Történelmi és Néprajzi Múzeum, amely a régió és az ország többi részének legfontosabb történelmi tárgyi emlékeinek ad otthont.

Innen a látogatók túrázhatnak a gleccserek vagy a közeli tavak között.

Sauris, Olaszország

Az Alpokban 1000 és 1400 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik az olaszországi Sauris falu, az UNWTO listáján a 12.

A falu évszázadok óta félig elszigetelt, így az évszázadok során megőrizte kultúráját és építészetét. Talán a legkülönlegesebb ebben a faluban, hogy a Friuli vidékén beszélt ősi nyelvet még mindig beszélik Saurisban.

A Karniai Alpok e gyöngyszeme nemcsak a varázslatos természeti tájról híres, hanem két abszolút kiválóságnak számító jellegzetes termékéről is: a Sauris sonkáról, amelyet a nagy kéményekben történő kíméletes füstölés ősi technikájával készítenek, és amelyet 1862 óta kizárólag bükkfa esszenciával végeznek a híres Wolf sonkagyárban, valamint a Zahre Beer kézműves sörről, amelynek történelmi sörfőzdéjében vezetett túrákon lehet részt venni.

Isola del Giglio, Olaszország

(c) wikipedia/ Lorenzo G

A két kis szigeten, Giglio és Giannutri szigetén elterülő olasz falu, Isola del Giglio a 13. helyen szerepel az UNWTO listáján. Itt találhatóak Domitius Ahenobarbus római kori villájának maradványai és a San Pietro Apostolo templom.

A falu elkötelezett identitásának megőrzése és az elnéptelenedés elkerülése mellett, jelenleg 1436 lakosa van.

Castelo Novo, Portugália

A 800 évvel ezelőtt épült portugál Castelo Novo a 21. helyen szerepel az UNWTO legjobb turisztikai falvak listáján. Itt található a régió egyik legfontosabb régészeti lelőhelye - a Quinta do Ervedal római kori fürdő és egy figyelemre méltó, a bronzkorból származó erődített település.

Emellett ez az első olyan hely Portugáliában, ahol 100 százalékban fenntartható, széndioxid- és zajkibocsátástól mentes mobilitás működik, és amely öt elektromos járművet kínál, amelyek ingyenesen használhatók, emellett a vasútállomásokra történő transzfer szolgáltatásként is szolgálnak.

Rasinari, Románia

Rasinari, egy festői romániai falu, amelyet az UNWTO a világ 23. legjobb turisztikai faluja közé sorolt.

Számos turisztikai látnivaló található itt, mint például az Andrei Șaguna emlékmű, a "Szent Parascheva" templom, az Octavian Goga emlékház és a Cetățuia Citadella középkori erődítmény romjai.

A Questo nevű alkalmazás segít a turistáknak és a falu iránt érdeklődőknek, hogy többet tudjanak meg a helyi történetekről és a Rasinari legendákról.

Bohinj, Szlovénia

Tó, Szlovénia, Hegyek, Templom, Gondolatok, Táj, Bohinj

(c) pixabay

A 25. helyen szereplő, szlovéniai Bohinj falu 65 százaléka a Triglav Nemzeti Parkon belül fekszik.

A falu a Bohinj-tó, a Triglav, a Savica-vízesés és a Keresztelő Szent János-templom mellett áll, és védett építészeti emlékhelyeknek is otthont ad.

Tavaly Solčava és Radovljica került fel a listára.

Rupit, Alquézar és Guadalupe Spanyolországban

Alquezar, Kilátás, Történelmi, Épületek, Színpadi

Alquézar (c) pixabay

Három spanyol falut választott az UNWTO a világ legjobb turisztikai falvai közé: Rupit a 26., Alquézar a 27., Guadalupe pedig a 28. helyen szerepel.

Rupit középkori eredetű falu, amelyet a spanyolországi Katalónia egyik ékkövének tartanak. A 17. századból származó barokk épületeket őriz, és a Rupit-patak, buja erdők, barlangok, őskori sírok, vízesések és sziklák veszik körül.

Alquézar viszont 1980 óta történelmi-művészeti helyszín, és az UNESCO a világörökség részeként tartja nyilván. Neve az arab al qaçr szavakból származik, ami annyit tesz: "erődért".

És végül, de nem kevésbé fontos Guadalupe falu, amely csak hegyi utakon keresztül közelíthető meg. Számos elismert kulturális helyszínnel rendelkezik, mint a Guadalupe királyi kolostor, Villuercas Ibores Jara Geopark vagy a Guadeloupe zarándokútjai, a Guadalupe-i Hó kútja, Los Molinos, Aceña.

2017-ben Guadalupe elnyerte a Ferrero Rocher "Spanyolország legszebb karácsonyi városa" díját.

Murten és Andermatt, Svájc

Andermatt, A Urseren Völgy, Tájkép, Uri, Svájc, Hegyek

Andermatt (c) pixabay

A 29. és 30. helyen szerepel a világ legjobb turisztikai falvai között a svájci Murten és Andermatt.

Míg Andermattban sokféle vadon élő állat él, hegyi tavak, patakok, források és érintetlen hegyvidéki terület található, addig Murten egy tóparti középkori város.

Birgi, Törökország

A törökországi Birgi település a 31. helyen szerepel, és az utolsó európai település ebben a listában. Több mint 5000 éves történelme van az ókori Lídiai Birodalomtól egészen az oszmán civilizációig.

A várost gyakran a türkiz selyemgyártás és szövés központjának tekintik.

A listán szereplő további falvak a következők:

Puqueldón, Chile - 3.
Dazhai, Kína - 4.
Jingzhu, Kína - 5.
Choachí, Kolumbia - 6.
Aguarico, Ecuador - 7.
Angochagua, Ecuador - 8.
Choke Mountains ökofalu, Etiópia - 9.
Kfar Kama, Izrael - 11.
Umm Qais, Jordánia - 14.
Creel, Mexikó - 15.
El Fuerte, Mexikó - 16.
Ksar Elkhorbat, Marokkó - 17.
Moulay Bouzerktoune, Marokkó - 18.
Lamas, Peru - 18.
Raqchi, Peru - 20.
Pyeongsa-ri, Dél-Korea - 22.
Al-Ula óvárosa, Szaúd-Arábia - 24.
Thái Hải, Vietnam - 32.

(Címlapfotó: Zell am See (c) Österreich Werbung/Zell am See-Kaprun Tourismus)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play