Állatvédők a görög kormányhoz fordultak a Szantorinin szenvedő szamarak érdekében

2021. szeptember 20.

print Hetedhétország.hu

Állatvédők a görög kormányhoz fordultak a Szantorinin szenvedő szamarak érdekében

A PETA állatvédő szervezet világszerte akciózott. Követelik a görög kormánytól, hogy tiltsák be a szamár- és öszvérlovaglást Szantorinin!





Világméretű tiltakozás a görög képviseletek előtt: Az elmúlt hetekben a PETA aktivistái Londonban, Párizsban, San Franciscóban, Düsseldorfban, Hamburgban, Stuttgartban és Münchenben a görög nagykövetségek és konzulátusok előtt tüntettek a szamár- és öszvérhajtások betiltása mellett Szantorinin.

A görög nyaralószigeten még mindig szamaraknak és öszvéreknek kell számos utazót az óvárosba és vissza a kikötőbe vinniük. Ami sokak számára turisztikai látványosság, az a bántalmazott állatok számára kényszerrel, fájdalommal és nélkülözéssel teli életet jelent.

A tüntetéseken szamármaszkba öltözött aktivisták táblákat tartottak a magasba, követelve, hogy vessenek véget az állatok szenvedésének Szantorinin. A tüntetők emlékeztettek arra, hogy a szamaraknak és öszvéreknek gyakran egész nap a tűző napon kell állniuk, 40 fok feletti hőmérsékleten, és túl kevés vizet és élelmet kapnak. A rosszul illeszkedő nyergek és a rögtönzött hevederek szintén rendszeresen nyílt sebekhez vezetnek a hason és a farok tövénél.

Tüntetők San Francisco-ban (c) PETA US

2018 óta ismert visszaélések

Az állatvédő szervezet már 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is feltárta ezeket a visszaéléseket Szantorinin. A rosszul illeszkedő és kopott nyergek miatt egyes állatoknál fájdalmas horzsolások és sebek keletkeznek a hasi területen. A kantárok szintén alkalmatlanok: néhány szamár és öszvér fején légy által okozott sebek vannak. Miközben az állatoknak a mediterrán napsütésben kell várniuk a következő túrára, a tulajdonosok még olyan alapvető dolgokat sem biztosítanak számukra, mint a víz, az árnyék vagy az időjárás elleni védelem.

A görög állatjóléti törvények megsértése és az emberek veszélyeztetése

A görög állatjóléti törvényekkel ellentétes, hogy ilyen fájdalmat és szenvedést okoznak az állatoknak, de az állatjóléti törvények megsértését többnyire nem ellenőrzik és nem büntetik. A turisták szamarakkal és öszvérekkel történő szállítása azonban az állatokkal szembeni kegyetlenséggel jár, függetlenül a konkrét körülményektől.

Csak egy tiltó törvény teszi lehetővé ennek az illegális állapotnak a megszüntetését. A szamarak és öszvérek használata ráadásul szükségtelen, mivel Szantorinin van egy drótkötélpálya, amellyel a turisták a kikötőből Firá óvárosába juthatnak.

Egy 2015-ös eset is bizonyítja, hogy a szamárkaravánok nemcsak az állatokra nézve veszélyesek: egy nőt halálra taposott egy szamár Szantorini szigetén. A szemtanúk arról számolnak be, hogy újra és újra előfordulnak embereket veszélyeztető helyzetek.

A PETA alapvető változásokat követel

A szamaraknak és az öszvéreknek joguk van az állatok jólétéhez és testi épségéhez, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni azzal, hogy a turisták "szállítóeszközként" használják őket. Csak a tilalom garantálja az állatok számára az állatkínzás nélküli életet. A PETA ezért a lovaglóutak azonnali betiltását követeli. A kormány által az állatok védelme érdekében hozott valamennyi intézkedést - például azt a rendeletet, hogy a turisták csak bizonyos testsúlyig lovagolhatnak - eddig nem tartották be kellőképpen, nem ellenőrizték, és a szabálysértéseket túl ritkán büntették.

A PETA mottója így hangzik: az állatok nem azért vannak, hogy szórakoztassanak minket, vagy hogy más módon kihasználjuk őket.

A szervezet a fajiság - az embereket minden más élőlénnyel szemben felsőbbrendűnek minősítő világnézet - ellen kampányol.

(Címlapfotó: PETA akciója Stuttgartban (c) Claudia-Helm)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play