Zöldturista: 7 utazási tipp a fenntartható utazáshoz

2021. szeptember 15.

print Hetedhétország.hu

Zöldturista: 7 utazási tipp a fenntartható utazáshoz

Számos módja van annak, hogy turistaként fenntarthatóbb módon viselkedjünk. 7 tippet ajánlunk megfontolásra, hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat az utazások alatt.





A fenntartható turizmus nem ismeri sem a délre tartók által generált közlekedési dugókat, sem a mediterrán szigetekre késve érkező repülőgépeket.

Számos módja van annak, hogy turistaként fenntarthatóbb módon viselkedjünk. Azzal, hogy a szállodák felajánlják, hogy már nem mossák ki naponta a törölközőket, nemcsak pénzt takarítanak meg, hanem ezzel a vízfogyasztás és a mosószerekből származó vízszennyezés is csökken.

Ha szállodaláncok helyett kis helyi szálláshelyeket, nemzetközi gyorséttermek helyett pedig helyi éttermeket választunk, az biztosítja, hogy a pénz az úti célnál maradjon. Ez csak néhány példa arra, hogyan élvezheti a fenntarthatóbb utazást.

Közeli úti célok

Fenntarthatóan utazik, ha a nyaralási célpontok a közelben vannak. Nem kell mindig távoli szigeteket vagy más kontinenseket felkeresni, mert néha a helyi tavaink és hegyeink még jobbak.

Ezt mutatja a mikroturizmus trendje is. Ide tartozik a városnézés a saját városunkban, a kempingezés a szomszédos faluban külföld helyett, a tömegközlekedéssel való eljutás a városunk végébe, és az ottani környék felfedezése. És még sok minden más.

Repülő, vonat vagy busz?

Az összes közlekedési mód közül a repülés a leginkább környezetszennyező. Az üvegházhatású gázok kibocsátása óriási, és már egyetlen repülőút is több CO2-t termel, mint amennyit egyébként egész évben termelnél.

Ha busszal és vonattal utazik, az éghajlat sokkal jobban jár. A távolsági buszok és vonatok átlagosan 29 vagy 32 gramm üvegházhatású gázt bocsátanak ki egy megtett kilométerenként.

Ennek ellenére, ha mégis a repülés mellett dönt, legalább ésszerűen tegye. Ahelyett, hogy egy háromhetes, sok járattal járó nyaralásra indulna, legyen kíméletes, és a három hét alatt csak egyszer repüljön. Ez harmadával csökkenti személyes klímagázlábnyomának terhelését.

Sőt, a fenntarthatóbb nyaralás érdekében próbálja meg a CO2-kibocsátás kompenzálását. Különböző klímavédelmi kezdeményezések kiszámítják, hogy az adott repülőút mennyi CO2-t okoz, és lehetővé teszik, hogy a klímakárosító kibocsátást klímavédelmi projekteknek adományozott pénzzel kompenzálják. Persze ez a kompenzáció ellentmondásos, de mindenképpen jobb, mintha egyáltalán nem tennénk semmit.

Velo, Kerékpár, Pack, Piknik, Borospohár, Mennyezet

Fenntarthatóbb közlekedési eszközök

Ez az előző ponthoz kapcsolódik. Ha lehet, utazzon vonattal, busszal vagy akár kerékpárral, és automatikusan sokkal környezetbarátabb módon utazik, mint autóval vagy repülővel. Ha pedig okosan foglal, akkor olcsón is utazhat.

Ha a közvetlen közelben utazunk, az autó gyakran a legolcsóbb közlekedési eszköz. De sajnos nem a legkörnyezetbarátabb, hiszen a CO2-fogyasztás személyenként és kilométerenként körülbelül 150 gramm.

Éppen ezért az utazásokhoz társasautó-közösségeket is lehet alakítani. Vagy használjon autómegosztó ajánlatokat a helyi nyaralásokhoz, ha a hely nem érhető el busszal vagy vonattal.

Távolabbi utazások esetén, ha lehetséges, ne béreljen autót. Ehelyett használja a tömegközlekedést. Így sokkal intenzívebb benyomást szerezhet az országról és az emberekről is, betekintést nyerhet a mindennapi életbe és kapcsolatba kerülhet a helyiekkel. És a károsanyag-fogyasztás is alacsonyabb.

Kevés poggyássz

Legyen szó autóról vagy repülőgépről, minél nehezebbek a táskák és bőröndök, annál több CO2 keletkezik a nyaralás során. A fenntartható nyaralásnál csak annyit csomagoljon, amennyire valóban szüksége van. Ez sokkal kényelmesebb is, és nem korlátoz annyira a nyaralás során.

Takarékoskodjon a vízzel

Ügyeljen arra, hogy a vízfogyasztás alacsony legyen a nyaralás során, különösen a déli országokban.

Ne zuhanyozzon túl sokáig, még a nyaralás alatt sem, és használja a törölközőket több napig, hogy ne kelljen olyan gyakran kimosni őket. Sok szálloda ma már aktívan tájékoztatja vendégeit a vízfogyasztásról azzal, hogy a törölközőket csak akkor tisztítják, ha a földön hagyják őket.

Lekvár, Gyümölcs, Üvegek, Gyümölcs Lekvárok

Biohotelek és -gazdaságok

Az organikus házak szép példái a fenntarthatóságnak az idegenforgalmi ágazatban. A biohotelek például tudatosabban és takarékosabban használják az erőforrásokat, csökkentik a hulladék mennyiségét, és étkezéskor inkább a regionális biokonyhát részesítik előnyben.

Az esetek túlnyomó többségében vegetáriánus és vegán ételeket is kínálnak. A biohotelek szövetsége jelenleg közel 100 európai szállodát tart nyilván a programjában, és 2023-ra klímapozitívvá kíván válni. Tartalmukat tekintve különböznek egymástól, közös jellemzőjük, hogy különböző fenntarthatósági kritériumoknak felelnek meg.

Támogassa a helyi gazdaságot

Fenntartható nyaralása során fedezzen fel többet, mint ami az útikönyvben szerepel. Egyen helyi éttermekben, vásároljon ajándéktárgyakat a kis boltokban, és kóstolja meg az országra jellemző regionális specialitásokat.

Így támogatja a helyi gazdaságot, és testközelből ismerheti meg az idegen kultúrákat.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play