Újra látható Caligula fényűző partihajójának nyoma veszett mozaikpadlója

2021. március 12.

print MTI/Hetedhétország.hu

Újra látható Caligula fényűző partihajójának nyoma veszett mozaikpadlója

Több mint nyolcvan év után ismét Olaszországban látható az az ókori mozaikpadló, amely egykor Calligula császár hajóját díszítette, majd a második világháborúban nyoma veszett.

 





A vörös színű porfírkő kockákból kirakott, geometrikus rajzú mozaik a Rómától harminc kilométerre található Nemi múzeumában várja a látogatókat.

Ugyanebben a múzeumban őrizték egészen 1944-ig, amikor a múzeumot a németek felgyújtották. A tűzvészben számos ókori leletnek nyoma veszett, közöttük a mozaiknak is.

A lelet történetét Massimo Osanna, Róma és a térség múzeumainak vezérigazgatója idézte fel Roberto Riccardi dandártábornokkal, a csendőrség műemlékvédelmi nyomozócsoportjának parancsnokával.

Caligula hajójának rekonstrukciója (c) wikipedia

A mozaik annak a második századi padlózatnak a része, amely Caligula császár egyik díszhajóját borította. A 37 és 41 között uralkodó császár a Róma közeli Nemi város taván két nagy méretű hajót állíttatott fel, ahol pihenését töltötte. A hajók nem utazásra szolgáltak, hanem a császár fényűzését hirdették: márvány- és bronzszobrok díszítették, őket, épületeket emeltek rájuk, köztük egy kisebb szentélyt a Caligula által tisztelt Diána istennő számára.

A közel három évtizeddel Caligula halála után született neves történetíró, Suetonius leírásából tudjuk, hogy a hajó nagyjából hogy nézhetett ki. Leírása szerint

„tíz evezősoros hajókat csináltatott, tatjukat drágakővel rakatta ki, szivárványszínű vitorlák feszültek rajtuk, tágas belsejükben meleg fürdőmedencék, csarnokok, ebédlőtermek sorakoztak, de még szőlőtőkék és gyümölcsfák számára is volt hely bőven: a kora délutáni óráktól kezdve itt tanyázott Caius, és zeneszóval, kartánc-kísérettel járta be hajóin Campania partvidékét.” 

A hajókat Caligula halálakor a római szenátus a császár iránti gyűlölet jeleként elsüllyesztette, évszázadokon át a tó mélyén feküdtek. A reneszánsztól kezdve igyekeztek felkutatni a hajókat, és kisebb leleteket felszínre emelni. A mozaikpadlót a 19. század végén búvárok találták meg.

A hetven méter hosszú, több mint húsz méter széles római hajókat Mussolini-idején a Nemi-tó lecsapolásával 1928 és 1932 között emelték ki a tó fenekéről. Ezután épült a tó partján a hajókat és megmaradt felszerelésüket befogadó múzeum.

Fájl: Nemi Mussolini és Bottai Múzeum felavatása.jpg

Mussolini a múzeum felavatásán 1940. április 21-én (c) wikipedia.it

A második világháborúban a németek felgyújtották Nemi múzeumát. A mozaikpadlózatnak nyoma veszett. A csendőrség régészeti nyomozócsapata végül New Yorkban, egy olasz állampolgár magángyűjteményében talált rá Caligula mozaikjára.

Az amerikai hatóságok a leletet 2017-ben szolgáltatták vissza Olaszországnak. A mozaik most került vissza a múzeumba.

A múzeumban az ókori hajók faszerkezete látható, de megmaradtak a horgonyok, a hajók néhány díszeleme és néhány darab a hajókon használt tárgyak közül.

(Nyitókép: Nemi-tó (c) wikipedia/Livioandronico2013)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play