Mindenki meglepődött, hogy mit találtak egy sevilla-i tapasbárban

2021. február 23.

print MTI/Hetedhétország.hu

Mindenki meglepődött, hogy mit találtak egy sevilla-i tapasbárban

Egy gazdagon díszített, 12. századi közfürdőt rejtettek a dél-spanyolországi Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai.A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Noha egy helyi legenda és egy furcsa történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammám - a török és arab térségben elterjedt közfürdő - állt, az emberek többsége úgy vélte, hogy a Giralda múltidéző külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar - a mór és iszlám építészet jegyeit felelevenítő - stílusban álmodta meg a bárt és a felette lévő hotelt az 1920-as évek elején.

Antonio Castro, a tapas bár egyik tulajdonosa szerint a fürdő felfedezését annak köszönhetik, hogy egy régészt, Álvaro Jiménezt is bevontak a felújítási munkálatokba. Az archeológus ismerte ugyan a helyi szóbeszédet a régi fürdőről, de nem hitt benne.

Tavaly nyáron aztán a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, amiből azonnal tudták, hogy mire bukkantak.

A további munkálatokkal felszínre kerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak és a különböző formájú tetőablakok.

A 12. századi fürdő egy olyan időszak emlékét őrzi, amikor az Almohádok - berber eredetű középkori muszlim uralkodódinasztia - uralkodtak a mai Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika nagy területein.

Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt és a Giralda két-három héten belül újra megnyitja a kapuit.

(Nyitókép: Cervecería Giralda, Sevilla (c) CarlosVdeHabsburgo/commons.wikimedia)

 

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu