Bécsben klimatizált utcákat vetettek be a hőség ellen

2020. augusztus 9.

print Hetedhétország.hu

Bécsben klimatizált utcákat vetettek be a hőség ellen

Bécs sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Ezért a városi hűsöléshez 18 ideiglenes és 4 állandó "klimatizált utcát" hoztak létre, ahol öt fokkal sikerült csökkenteni a hőmérsékletet.





Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában, ezért különösen magas a hőségnapok száma. A jelenlegi vírushelyzetben ráadásul kiemelt szerepe van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva a szabad levegőn tartózkodhatnak.

Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12. és szeptember 20. között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát hoz létre. Ilyen jellegű fejlesztés négy utcában már korábban állandósult a negyedik, tizennegyedik, tizenötödik és huszonegyedik kerületben. A klimatizált területek olyan utcák, utak, vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutak kerültek kialakításra, világosabb az aszfalt. Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni, vagy játszani. A még kellemesebb időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását számos rendezvény is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni.Az új hűsölő utcákat a főváros hőségtérképe alapján alakították ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik. A kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka a folytatás mellett tette le a voksát. A klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.

(Címlapfotó: Klimatizált utca © PID/Christian Fürthner)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play