A koronavírus meghiúsította Corona, a járványok ellen oltalmazó szent kiállítását

2020. április 4.

print Hetedhétország.hu

A koronavírus meghiúsította Corona, a járványok ellen oltalmazó szent kiállítását

A németországi Aachen, Európa egyik legrégibb katedrálisa állítólag Szent Corona emlékeit őrzi. 





Eredetileg az Aacheni Dóm 2020 nyarán tervezte a szent ereklyéinek kiállítását egy ötvösművészeti tárlat részeként, azonban a járvány miatt el kellett halasztania. 

A 9. századi katedrális vezetősége szerint a 2. században élt szentet a járványok ellen hívták segítségül.  

Szent Corona ereklyéit Szent Leopardus ereklyéivel együtt III. Otto német-római császár 997-ben vitte a németországi székesegyházba. A csontokat ekkor ólomkoporsóba helyezték. Az ereklyéket 1910-ben fedezték fel újra a dómban végzett ásatási munkák során. Ekkor készítette Robert B. Witte drezdai ötvösművész az aranyozott és zománcozott ötvösremeket a Corona Leopardus ereklyék számára. Majd miután 1912-ben a 93 cm magas kereszt alapú, bizánci templom alakú ereklyét egy kiállításon bemutatták, a székesegyház kincstárába helyezték

Több egyháztörténész azonban úgy véli, hogy a szent maradványai nem Aachenben vannak, hanem az észak-olaszországi Feltre 11. századi Santi Vittore e Corona bazilikában, nem messze a világjárvány által leginkább sújtott térségtől.

Egyes teológiai szakértők azt is megkérdőjelezik, hogy a Szent Coronának történelmi kapcsolata lenne a fertőző betegségekkel. A vértanú szerintük onnan kaphatta a nevét, hogy látomásaiban koronák jelentek meg.

Akárhogy is van, Szent Coronát különösen tisztelik Ausztriában és Bajorországban is. Az alsó-ausztriai Sankt Corona kisvárosában különösen nagy kultusza van; a rendíthetetlen hitért, és a viharok, a rossz termés és az állatállomány vírusos megbetegedései ellen hívták segítségül.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play