Természetvédelmi övezetet hoznak létre a Mont Blanc hegycsúcsnál

2020. február 14.

print MTI

Természetvédelmi övezetet hoznak létre a Mont Blanc hegycsúcsnál

A Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugordó Mer de Glace gleccserének olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyítéka.





Új természetvédelmi övezetet hoz létre a Mont Blanc hegycsúcsnál Franciaország - jelentette be Emmanuel Macron köztársasági elnök, miután látogatást tett Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsának lábánál.

Macron 2020-at döntő évnek nevezte a környezet szempontjából és közölte, hogy a jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet - adta hírül a BBC honlapja.

A köztársasági elnök megtekintette a 4808 méter magas Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugordó Mer de Glace gleccserét. "Ezen gleccser olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyítéka".

A biodiverzitásért folytatott harcot "a túlélésünkért folytatott harcként" jellemezte. Macron ígéretet tett arra, hogy az új természetvédelmi térséget az év végéi létrehozzák és szabályozni fogják azt, hány ember keresheti fel egy időben - különösen nyáron - a hegycsúcsot.

A francia köztársasági elnök azért látogatott csütörtökön a Mont Blanchoz, mert még ősszel a térségbeli Saint-Gervais polgármestere felszólította a kormányt a hegycsúcs nagyobb védelmére.

A francia hatóságok múlt év májusában kénytelenek voltak korlátozni a feljutást a Mont Blancra a zsúfoltság és a környezetszennyezés miatt. Pierre Lambert, Haute-Savoie megye prefektusa azzal indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát.

A Mont Blanc kultusza egyébként 1741-ben kezdődött, amikor is egy Richard Peacocke nevű angol utazó és honfitársa, William Windham elhatározták, hogy bejárják a környéket és a hegyet. Leírásuk nyomán egyre több ember zarándokolt el Európa tetejét látni, aztán megmászni is. A hegymászókon kívül híres emberek is egyre gyakrabban fordultak meg Chamonix völgyében, hogy feltekintsenek a Mont Blancra. Goethe 1797-ben járt itt, Shelley 1816-ban, Alexandre Dumas 1832-ben, de Liszt Ferenc is megfordult itt 1836-ban.

(Címlapfotó: Mer de Glace (c)photo.chamonix.com/Morgane Raylat)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play