Érdekházasságok és női emancipáció a bécsi szalonokban

2018. június 11.

print Eurocomm-PR

Érdekházasságok és női emancipáció a bécsi szalonokban

Érdekházasságok, a bécsi szalonok mint a zsidó nők emancipációjának központjai és Jeruzsálem első, bécsi származású polgármesterének a munkássága áll a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításainak középpontjában.

 

Ausztriában a 20. század elejéig teljesen kiszorították a nőket a társadalmi és politikai életből. 1780 és 1938 között a kisközösségi társalgószobák, a Bécsi Szalonok (Wiener Salon) szolgáltak a zsidó nők emancipációjának helyszínéül és a polgári-kritikus civil társadalom információáramlásának új eszközeként. A „The Place to Be. Szalonok, az emancipáció központjai” című kiállítás Fanny Arnstein és Josephine Wertheimstein szalonjait, valamint Berta Zuckerkandl és Eugenie Schwarzwald politikai reformtársalgóit mint kulturális találkozóhelyeket mutatja be. A tárlat a Bécsi Zsidó Múzeum dorotheergasse-i épületében 2018. október 14-ig tekinthető meg.

1938 márciusában megkezdődött az osztrák zsidóság versenyfutása az idővel – számos zsidó nőnek a külföldi, szolidaritásból kötött érdekházasság jelentette az egyetlen menekülést. Az „Üldözött. Eljegyzett. Megházasodott. Száműzetésbe vezető érdekházosságok“ című tárlaton tizenhárom osztrák-zsidó nő sorsát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Többek között a bécsi „Theater der Courage“ színház vezetője, Stella Kadmon és Alma Rosé hegedűművész életútját mutatja be a tárlat fényképek, hanganyagok, levelek és személyes tárgyak segítségével. A megható női sorsokat és élettörténeteket ábrázoló kiállítás 2018. október 7-ig látogatható a Zsidó Múzeum Judenplatzon található épületében.

A Nagyvázsonyban, zsidó családban született Teddi Kollek (1911-2007), aki nevét a cionizmus atyja, Herzl Tivadar után kapta, 1965 és 1993 között volt Jeruzsálem városának polgármestere. A Bécsben nevelkedett izraeli politikus nagyívű munkásságával páratlan lenyomatot hagyott a 20. századi szent város modern arculatán. A polgármester 28 éven át tartó hivatali ideje alatt a vallásilag sokszínű város békés együttéléséért küzdött. Mindemellett a nevéhez fűződik még a nemzetközileg is elismert Izrael Múzeum és a Jerusalem Fundation megalapítása is. A „Teddy Kollek. Jeruzsálem bécsi származású polgármestere” című tárlat 2018. november 25-ig tekinthető meg a dorotheergasse-i épületben.

 

The Place to Be. Salons als Orte der Emanzipation

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11.

  1. május 30. - október 14.

 

Verfolgt. Verlobt. Verheiratet. Scheinehen ins Exil

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Judenplatz 8.

  1. május 16. – október 7.

 

Teddy Kollek. Der Wiener Bürgermeister von Jerusalem

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11.

  1. április 11. – november 25.

 

Fotó: Szalonok, JMW © Wulz /JMW


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play