Karácsonyi vásárok Párizsban

2022. november 6.

print Hetedhétország.hu

Karácsonyi vásárok Párizsban

November közepétől a Párizs karácsonyi fényekbe borul. A karácsonyi vásárok a francia főváros minden részén megtalálhatók, a Les Halles-tól a Notre-Dame-on át a Les Tuileriákig, valamint a La Défense lenyűgöző karácsonyi falujáig. 





Egy átlagos évben körülbelül 15-20 párizsi karácsonyi vásár jelenik meg városszerte, amelyekhez további "pop-up" piacok csatlakoznak, amelyek csak egy napig, egy hétvégéig vagy akár egy-két hétig tartanak.  És akkor még nem is számoltuk a kisebb környékbeli ünnepi piacokat, amelyeken talán egy tucat vagy annál kevesebb faházikó kínál különleges élelmiszereket és apró ajándékokat, és amelyek látszólag ad hoc jelleggel jelennek meg - néha évről évre visszatérnek ugyanarra a helyre, de néha új helyszínekre is átköltöznek.

A 2,4 km hosszú Champs-Elysées 200 platánfáját 2022. november 20-tól 2023. január 2-ig kivilágítják a Diadalív és a Concorde tér között. Az óriáskerék is várja a látogatókat.

A legszebb karácsonyi vásárok

La Magie de Noël a Tuileriák kertjében

A Louvre melletti Tuileriák kertjében található La Magie de Noël ("A karácsony varázsa") a korábbi Champs-Élysées karácsonyi vásárból nőtt ki, és hatalmas - messze a legnagyobb Marché de Noël Párizsban, a kert teljes északi szélén húzódik a Rue des Pyramides-től a Place de la Concord-ig.  Félig karácsonyi tematikájú karnevál, félig karácsonyi vásár - és egyben a legnépszerűbb is, hiszen minden ünnepi szezonban több mint 13 millió látogatót vonz.

Montmartre-i karácsonyi vásár a Place des Abbesses téren

A Place des Abbesses metróállomás mellett, a Montmartre egyik legtöbbet fotózott területén található Place des Abbesses piac kicsi (összesen kb. 15-20 faházikó), de hangulatos.

A piac jó hely a hagyományos ételek, például az escargot, a párolt gombás kistányérok és a raclette megkóstolására. Akkor is érdemes felkeresni, ha a karácsonyi vásárokból szeretne ízelítőt kapni, de szeretné elkerülni a nagyobb piacokat megtöltő tömeget.

A gyerekeket egy fényesen kivilágított körhinta várja, és hétvégén általában Père Noël is megjelenik.

Notre-Dame melletti karácsonyi vásár

A párizsi karácsonyi piacok közül talán a legfestőibb a Marché de Noel Notre Dame, amely a híres székesegyházzal szemben, a bal parti Quai Montebello téren, a Square Viviani téren található. A Notre Dame-ban 2018 áprilisában bekövetkezett tragikus tűzvész ellenére a Marché de Noël folytatódik.

A Notre Dame magasba törő középkori tornyai a háttérben, és különösen megható a katedrális majdnem elpusztulása után folyamatban lévő helyreállítása miatt, ez a vidám piac a szokásos vin chaud (forralt forralt bor) és sült gesztenye kínálata mellett. Az ünnepet alkalmanként zenészek is színesítik. A hangulat itt mindig elegáns, nyugodt és az ünnepi hangulatra összpontosít.

A Marché de Noel különlegességei azonban a Franciaországban készült kiváló minőségű művészeti és kézműves termékek. Általában különösen szép választékot találunk itt ajándékba való ruhákból és kiegészítőkből, valamint különleges ínyenc ételekből.

A legjobb az egészben, hogy a Mikulás gyakran megjelenik - néha egy pohár vin chaud-val a kezében.

La Défense Marché de Noël

Különleges a La Défense karácsonyi vásár felhőkarcolókkal a háttérben.

A La Défense Esplanade mentén található hatalmas karácsonyi vásár 350 faházzal büszkélkedhet, így ez a legnagyobb a párizsi régióban. A mellette lévő Esplanade-on található ünnepi dekorációk és kirakatok szintén mesésen szépek.

A piac látványos környezetének köszönhetően ebben a csillogó üzleti negyedben az Étoile/Charles de Gaulle metróállomástól 9 perces útra érdemes időt szánni - ráadásul a csecsebecséktől kezdve a kiváló minőségű ékszereken át a bőrárukig hatalmas ajándéktárgyválasztékot találunk, valamint jól felszerelt konyhákat és éttermeket, amelyekben gőzölgő tányérokon gőzölögnek a finom elzászi ételek és a spanyol paella.

Számos standon gyönyörű, finoman megmunkált bőrárukat kínálnak Marokkóból, míg más standokon divatos sálak és kabátok, édességek és gyógytea-konzervek nagy választékát találjuk.

Miután felfedezte a karácsonyi piacot, nézze meg az Esplanade mellett található hatalmas Quatre Temps bevásárlóközpontot. A sportrajongók nem hagyhatják ki a túloldalon található gigantikus Décathlon áruházat.

Eiffel-torony karácsonyi vásár a Champs de Marson

Karácsonyfákkal, műhóval és a híres torony közeli látványával az Eiffel-torony karácsonyi faluja olyan varázslatos élményt nyújt.

Ez a piac az ízletes ínyenc ételekre és a helyi konyhára specializálódott.

Párizsi karácsonyi vásár a Hôtel de Ville-ben

A látványos Hôtel de Ville karácsonyi vásár elnyerhetné a "legszebb" díjat, köszönhetően az épület neoreneszánsz homlokzatát ragyogó kék háttéren táncoló, hulló hópelyhekkel díszített fényjátéknak.

Gyönyörű csillogó fények, az épület homlokzatán gyönyörű vetítés, valamint egy varázslatos fenyő- és nyírfaerdő várja a sétálókat. A faházakban Made in Paris felirattal ellátott harapnivalókat és kézműves termékeket lehet kapni. 

A Hôtel de Ville karácsonyi vásár varázslatos erdőket kínál ezüstös díszekkel és csillogó aranyfényekkel díszített fehér és zöld fákkal, forralt borral, raclette-vel, hagymalevessel, frissen sütött palacsintával és sült gesztenye csábító illatával kínáló hagyományos piaci standokkal, valamint ingyenes, családbarát programokkal, például körhintával, hurlinggal és a Mikulás látogatásával.

30-40 faházban Made in Paris felirattal ellátott, francia kézművesek által készített ajándéktárgyakat, valamint ínycsiklandó regionális kolbászokat, libamájat, terrine-t, sajtokat lehet kapni.

Saint-Germain-des-Prés karácsonyi vásár

A karácsonyi vásár mintegy 40 faháza a híres St-Germain-des-Prés-templom melletti Boulevard St-Germain mellett sorakozik.

Ez a város egyik legjobb közepes méretű piaca, amely a luxuscikkekre specializálódott, mint például a finom bőr zsebkönyvek, a szép ékszerek, a francia gasztronómiai termékek és a kézműves termékek. Itt illatos gyertyákat, Franciaországban készült bőrkötésű jegyzetfüzeteket és táskákat, valamint likőrrel töltött, finom csokoládékat vásárolhat.

Erősítse magát a szokásos forralt forralt borral és sült gesztenyével, miközben a kézműves macaronok, a dél-franciaországi marrons glacés (kandírozott gesztenye), a kaviár, a füstölt lazac, a szarvasgomba, a libamáj és a gyümölcslekvárok ékszerdobozai mellett sétál el a gusztusos kirakatok mellett. Idén újdonság: Guadeloupe-i és tibeti konyha, frissen készített hideg és meleg italok gyömbérből, valamint karácsonyi briós és bundáskenyér.

Miért érdemes még adventkor Párizsba utazni?

December tökéletes egy párizsi városlátogatáshoz: a város tele van csillogó fényekkel, mindenütt mesékben gyönyörködhetünk.

Karácsonyi álom a Galeries Lafayette-ben

A Galeries Lafayette Haussmann áruházak hatalmas karácsonyfája legendássá vált. 1976 óta minden évben másként díszítik fel. A csillogó, aranyszínű csarnokban tökéletes karácsonyi hangulatra hangolódhat - és vásárolhat néhány ajándékot a barátoknak és rokonoknak.

A kupola, amelyről decemberben karácsonyi díszek lógnak le, különösen pompás. 2022-ben "egy űrhajós Mikulás" fog alatta forogni. Félóránként kialszanak a fények, hang- és fényshow kezdődik, és a játékok életre kelnek.

Mint egy tündérmesében: A Galeries Lafayette kirakatai a karácsonyi szezonban szeretettel díszítettek. Minden ablak más-más jelenetet ábrázol, gyakran egy mese vagy karácsonyi történet alapján. Abszolút érdemes megnézni, nem csak a gyerekeknek.

Korcsolyázás a tél varázsában

Párizs közepén található a világ legnagyobb fedett korcsolyapályája a "Grand Palais". A 2700 négyzetméteres jégpálya este 9 órától táncparketté változik. Különösen a fények színes játéka a kifinomult üvegkupola alatt igazi élményt nyújt. Sajnos a "Grand Palais" jelenleg felújítás alatt áll, és 2024-ig nem lehet újra korcsolyázni. De a párizsi városháza előtt, a Marais negyedben is csodálatos a korcsolyázás.

Karácsonyi mesék Vaux-le-Vicomte-ban

A párizsi tél abszolút fénypontja a Mélun melletti Vaux-le-Vicomte kastélya. A kastélykertet minden évben több ezer fényfüzérrel világítják meg. Csak a kastély előtt 40 fenyőfa áll. (2022. november 19-től december 31-ig)

Karácsony előtt a Vaux-le-Vicomte kastély összes termét impozánsan feldíszítik karácsonyi dekorációval - hihetetlenül sok, 13 000 apró figurával és gömbökkel. 2022-ben lesz egy 3,5 méter magas angyal, és 80 000 mályvacukrot osztanak szét egy szórakoztató pályán. 

 

(Nyitókép: flickr/Daxis)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play