Giro d’Italia 21. szakasz

2015. május 30.

print

Giro d’Italia 21. szakasz

Az olasz Fabio Aru nyerte szombaton a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszát, de nem tudott elég időt hozni az utolsó alpesi etapon az élen álló spanyol Alberto Contadoron, aki így megtartotta vezető helyét. A mezőny vasárnap Torinóból indul, majd 178 kilométer múlva Milánóba érkezik.





Az olasz Fabio Aru nyerte szombaton a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszát, de nem tudott elég időt hozni az utolsó alpesi etapon az élen álló spanyol Alberto Contadoron, aki így megtartotta vezető helyét. A mezőny vasárnap Torinóból indul, majd 178 kilométer múlva Milánóba érkezik, ahol 7 kört fog megtenni.

 


A 98. Giro d'Italia utolsó szakasza végre a sprintereket fogja megjutalmazni a sok hegyi szenvedés után. Az egész verseny befutója, Milánó, már 82 alkalommal látta el ezt a szerepet; legutóbb 2012-ben. Akkor egy időfutamot rendeztek, és ez került Joaquim Rodriguez győzelmébe: Ryder Hesjedal pár másodperccel megverve őt, megnyerte a Girót.

Torino, a különlges múzeumok városa

Torino régen nagy európai központ volt, itt laktak a Savoyaiak, és 1861-ben Olaszország első fővárosa lett. Ma is fontos gazdasági központ, itt van a FIAT, a Lancia, a Lavazza, valamint a Juventus székhelye.

 


Mégis, leginkább talán a torinói lepelről ismert, amely egy 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles lenvászon anyag. A rajta levő képmás egy keresztre feszített embert ábrázol, akinek testén keresztrefeszítés okozta sérülések láthatók, sokak szerint maga Jézus van rajta. A lepel korát és eredetét régóta tartó tudományos vita kíséri. A Keresztelő Szent János Székesegyházban őrzik.

 


Más híres látványosságok például Torino jelképe, a Mole Antonelliana, egy 167 méter magas 18. századi torony, korában a legmagasabb ember alkotta épület volt. 1863-ban kezdődött az építése, és eredetileg zsinagógának szánták, ám méretei gyakorlatilag lehetetlenné tették az ekként történő hasznosítását, így befejezésekor, 1889-ben a város kezébe került. Alapja négyszög, amelyre kupolát emeltek. A kupolán kívülről éjszaka a Fibonacci-sor számai világítanak. 
A 168 méter magas kilátóba egy lifttel 59 másodperc alatt lehet feljutni. 

 


Belül, egy nagyszabású mozimúzeum található. Az optikai trükkök, filmtípusok mellett eredeti tárgyakat is kiállítottak, például Lugosi-féle Drakula-produkció koporsója, Fellini sálja, rajzai, Szuperman szuperszerelése, régi tárgyak, csodafényképek.

A városban található Museo Egozio a világ második legfontosabb egyiptomi múzeuma, Kairó után. A világon egyedül ezt a két múzeumot szentelték kizárólag az egyiptomi kultúrának. A gyűjtemény csaknem 30 ezer leletet tartalmaz, ezeknek azonban csak mintegy tizede tekinthető meg a kiállítótermekben. 
A múzeum legbecsesebb kincsei között tartják számon Kha és felesége, Merit sírját. Kha III. Amenhotep fáraó építésze volt. A 18. dinasztia korából származó díszes sírját teljes felszerelésével szállították Torinóba Egyiptomból.

 


A múzeum négy emeletét a Nílus folyását követi az Oscar-díjas Dante Ferretti tervezte díszletek között.

Milánó, az Utolsó vacsora városa

Ha Milánóról van szó, mostanában mindenki az Expo-ról beszél. A 34. alkalommal megrendezett világkiállítás teljesen újonnan emelt negyede Milánó észak-nyugati részén terül el több mint egy millió négyzetméteren, amelyből 130 ezer négyzetmétert fednek le a résztvevő országok pavilonjai. 

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika mögött Olaszország második legnagyobb temploma. Aki felmászik a tetőre, az egészen más szemszögből ismerheti meg a várost.

 


1396-ban kezdték el építeni, 1418-ban V. Márton pápa szentelte fel az épülő templom főoltárát. A dómot 1572. szeptember 20-án Borromeo Szent Károly Szűz Mária születésének emlékére szentelte fel. A dóm ezután évszázadokig építették, és csak 19. században fejezték be. 1890-ben, fél évezreddel építésének megkezdése után, a téren már nagyjából a mai dóm állt.

Érdekesség, hogy a dóm építéséhez a Lago Maggiore környékéről szállították az enyhén rózsaszín árnyalatú márványt.

A főoltár fölötti boltozaton, egy mélyedésben elhelyezett medaillon ereklyét rejteget: a Krisztus keresztjéből származó Szent szöget, amelyet Szent Ambrus püspök talált meg és állítólag Nagy Konstantin hagyatékából származik. Minden év május 3-án megmutatják a nagyközönségnek.

 


Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Utolsó vacsora c. freskója.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play