Giro d’Italia 19. szakasz

2015. május 29.

print

Giro d’Italia 19. szakasz

Philippe Gilbert nyerte a Giro d'Italia 18. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló Alberto Contador ismét növelte előnyét. Pénteken a Gravellona Toce és Cervinia közötti 236 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.





Philippe Gilbert nyerte a Giro d'Italia 18. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló Alberto Contador ismét növelte előnyét. Pénteken a Gravellona Toce és Cervinia közötti 236 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.

 


A 236 kilométeres út Gravellona Tocéből Cerviniába minden, csak nem könnyű, hiszen az utolsó 60 km-en három kategorizált emelkedő is lesz. 

Gravellona Toce

Gravellona Toce története szinte teljesen megegyezik a többi olasz kisvároséval: a kelták alapították, de i.e 200-ban elfoglalták a rómaiak. A középkorban több barbár támadást kellett kiállni, de a 14. századtól a Visconti család megerősítette a védelmet. Őket a Sforzák követték.

 


A 18. században a spanyoloké, majd az osztrákoké volt a város, amíg Napóleon nem jött, és a Ciszalpini Köztársasághoz nem csatolta. 1805-ben az Egyesült Olaszország része lett.

 


Cervinia

Cervinia a Matternhorn déli lejtőjén fekszik, 2000 méteren, ezzel Európa egyik legmagasabban fekvő síterepe (egy kicsit átlóg Zermatt területére is), és egyben a gazdagok törzshelye.

 


Vonzzák őket a csodás sípályák, a pezsgő éjszekei élet és a shoppingolás lehetősége. Az Alpok legnemesebb hegycsúcsának nevezett, 4478 méter magas orom látványa különös varázst kölcsönöz a Cervinia síparadicsomnak.

 


Cervinia magas fekvésének köszönhetően mind a hó mennyisége, mind pedig minősége kiváló: a körülmények itt olyannyira ideálisak a téli sportok űzéséhez, hogy a látogatók 5,5 kilométeren a nyári hónapokban is hódolhatnak sí-szenvedélyüknek.

 


A Post Office Travel Moneyreport 2014-es évkönyve szerint Olaszországnak három téli üdülőhelye is szerepel a TOP 10-ben, a legjobb ár-érték arányú síterületeket rangsoroló világranglistán – köztük Cervinia (8. helyezés).

 


Eddig ötször látta vendégül a Girót, legutóbbit az összetettben jelenleg negyedik helyen álló Andrey Amador nyert 2012-ben.

Népszerűek a füstölt sonkák, a sajt fondü, és a ricottából készült desszertek.. Helyi sajt a Formaggio Fontina, borok a Petit Rouge Doc és Chambave (moscato passito), és ismert még a Genepy likőr.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play