Giro d’Italia 16. szakasz

2015. május 25.

print

Giro d’Italia 16. szakasz

Az összetettben éllovas Alberto Contador remek versenyzéssel verte vissza a második Fabio Aru csapatának minden támadását, s végül további hét másodperccel növelte előnyét legfőbb riválisával szemben a Giro d'Italia 15. szakaszán, melyen Mikel Landa győzött. Kedden a Pinzolo-Aprica közti 175 kilométeres etappal folytatódik a verseny.





Az összetettben éllovas Alberto Contador remek versenyzéssel verte vissza a második Fabio Aru csapatának minden támadását, s végül további hét másodperccel növelte előnyét legfőbb riválisával szemben a Giro d'Italia 15. szakaszán, melyen Mikel Landa győzött. Kedden a Pinzolo-Aprica közti 175 kilométeres etappal folytatódik a verseny.

 


A több komoly emelkedővel is nehezített etap utolsó hegyére Contadornak minden segítője leszakadt, míg az Asztanát erősítő Aru négy csapattársára számíthatott, ennek ellenére Contador az utolsó kilométereken is nagyon magabiztos volt. A cél előtt öt kilométerrel Landa váltott nagyobb iramra, Contador viszont vele tartott, s Aru - illetve az orosz Jurij Trofimov - sem szakadt le. Végül Landa meg tudta nyerni a szakaszt, Trofimov lett a második, Contador pedig egy másodperccel Aru előtt a harmadik. A pályafutása során eddig hat nagy háromhetes viadalon győztes spanyol az időjóváírásoknak köszönhetően tett hozzá újabb hat másodpercet Aruval szembeni előnyéhez, amely így már 2:35 perc.

A Giro királyszakasza egyértelműen a Pinzolo-Aprica közti 175 kilométer. Az utolsó emelkedőt kétszer teszik meg, a Mortirolo választja el a kettőt.


Pinzolo

A rajtváros, Pinzolo Trentinóban található 800 m tengerszint feletti magasságban. 150 kilométernyi pályával Olaszország egyik legnagyobb síterepe. A DoloMitica már világszerte híres a síelők körében: a pálya lejtése több mint 70%-os.

 


Útközben át fognak menni a Campo Carlo Magnón, ahol – mint neve is mutatja- Nagy Károly frank uralkodó kelt ált Róma felé 800-ban.

Az egyik közbülső emelkedő, a Passo del Tonale, amely 1915-1918-as hegyvidéki háború ("Gebirgskrieg") során az osztrákok és olaszok közti frontvonal egy részének számított. Ma gyönyörű, napsütötte kilátása vonzza a síelőket és kirándulókat.

 


Magassága 1884 és 3100 méter között van, területe az Ortles-Cevedale és Adamello-Presanella hegyek közt terül el. A 100 km összhosszúságú pályákon gyors síliftek közlekednek, kezdők és profik is találnak itt nekik megfelelő pályát. Passo Tonale télen az elsők között nyitja ki kapuit az Alpokban, és az utolsók közt zárja be azt. Nyáron túraútvonalak és bicikliutak üzemelnek itt.

1918 nyarán az osztrákok egy "Unternehmen Lawine" elnevezésű, elterelő (látszat-)támadást indítottak, amivel azt a tényleges, keleten tervezett támadást leplezték, ami aztán mint az 1918-as "második piavei-offenziva" vált emlékezetessé. Az első világháború utolsó, zavaros napjaiban az olasz csapatok a Tonalén keresztül a Nonstal-ig nyomultak előre, így elzárva az osztrák-magyar csapatok elől az északra vezető visszavonulási utakat, s ezzel fogságba ejtették őket. Így vált ez az akció a "Schlacht von Vittorio Veneto"-nevű olasz győzelemmé, ami ezután a "Villa Giusti-i fegyverszünet"-hez vezetett.

A Val di Sole-út (SS-48) Tonale-hágó-hoz vezető emelkedőjénél láthatók az osztrák "Sperre Tonale" romjai.

A hágón ma egy olasz háborús emlékmű - a "Monumento Ossario" - áll, továbbá egy templom és az "Albergo della Vittoria" ("Győzelemhez Címzett Fogadó") emlékeztet ezekre a történelmi eseményekre.

Aprica

A célállomás, Aprica Lombardia legészakibb részén található, 20 kilométerre a svájci határtól. Az Apricai-hágón fekszik, hatalmas hegyek közt, körülbelül 1181 m magasan. A síterep 50 kilométernyi pályát kínál 1200 és 2300 m között.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play