D-day-re emlékeznek Normandiában

2014. június 6.

print MTI

D-day-re emlékeznek Normandiában

Ouistrehamben, a Sword Beachen, ahol 1944. június 6-án partra szálltak a brit és francia katonák, látványosnak ígérkező ünnepségen fogják megidézni a D-day eseményeit. Június és szeptember között mintegy négyszáz esemény vár az érdeklődőkre Normandiában.





Tizenkilenc állam- és kormányfő hivatalos a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának alkalmából pénteken tartandó ünnepségekre.

A második világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően ez lesz az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeznek meg. Közülük közel 1800-an, valamennyien 90 év körüliek, hivatalosak az ünnepségekre, amelyeken az egykori ellenségekkel való közös megemlékezésre és az emlékeknek az átörökítésére kívánja helyezni a hangsúlyt a vendéglátó Franciaország.

"Meg kell tanulni megbocsátani. Nem szabad, hogy ez még egyszer megtörténjen" - hangsúlyozta kedden a 88 éves Herbert Levy mintegy 3 ezer francia és amerikai gimnazista előtt a normandiai Caenban, akik lelkesen tapsolták meg az amerikai veteránt, majd együtt énekelték John Lennon Imagine című szerzeményét a fellépő művészekkel. A fiatalok rocksztároknak kijáró ünnepléssel köszöntötték a Caenba meghívott öt veteránt, miután megnézték azt a dokumentumfilmet, amelyet kortársaik állítottak össze a 1944-es normandiai partraszállásban részt vevő mintegy hetven veteránnal készített interjúk alapján.

Franciaországban már hónapokkal ezelőtt elkezdődtek az évfordulós megemlékezések, amelyeken feltehetően utoljára vehetnek részt a 90 év körüli veteránok. A legfőbb nemzetközi megemlékezésen, Ouistrehamben, péntek délután ők is ott lesznek a mintegy 9 ezer díszvendég között, akik 19 állam- és kormányfővel, köztük II. Erzsébet brit királynővel, Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral fognak helyet foglalni az óceánparton felállított hatalmas tribünön. Az ünnepségre Petro Porosenko megválasztott ukrán államfő is elfogadta a meghívást.

A normandiai partraszállás nyolcvan kilométer hosszú szakaszán az éttermek teraszait és a magánházakat is hetek óta a szövetségesek lobogói díszítik, a környék a megemlékezés lázában ég.

 


A vendégek biztonságára mintegy 12 ezer rendőr, katona, tűzoltó fog ügyelni, ezenkívül több mint ezer mentős és háromszáz elsősegélyt nyújtó önkéntes lesz majd ügyeletben pénteken.

Az ünnepi hangulatot csütörtökön háromszáz brit ejtőernyős fogja megteremteni, akik Károly herceg brit trónörökös előtt fognak földet érni Ranville-ben, az első felszabadított francia településen. Este pedig a partszakasz mind a 24 településén egyszerre rendeznek tűzijátékot.

Pénteken gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik gépkocsival a normadia partszakasz. A rendezvénysorozat reggel a francia nemzeti megemlékezéssel kezdődik a caeni emlékhelyen Francois Hollande francia államfő részvételével. Most először meg fognak emlékezni a normandiai harcok száz napja alatt megölt mintegy 20 ezer francia civilről is.

A francia elnök ezt követően amerikai kollegájával, Barack Obamával a partraszállás legismertebb helyszínén, az Omaha Beach közelében található Colleville-sur-Mer település amerikai katonai temetőjében hajt fejet. Ide mintegy 10 ezer embert várnak a szervezők.

A francia államfő a meghívott állam- és kormányfőket, valamint a veteránokat Bénouville kastélyában látja vendégül ebédre. Ebben a városban található a Pegazus-hídként ismertté vált átkelőhely, amelyen 1944. június 6-án megérkeztek a brit kommandósok. A díszebédet Normandia öt, Michelin-csillagos séfje állítja össze a vendégeknek.


Pegazus-híd


Az új Pegazus-híd

A nap legfőbb eseménye, a nemzetközi megemlékezés délután fél 3 órakor kezdődik. Ouistrehamben, a Sword Beachen, ahol 1944. június 6-án partra szálltak a brit és francia katonák. A látványosnak ígérkező ünnepségen ötszáz katonazenész és 650 statiszta fogja megidézni négy jelenetben a leghosszabb nap, a D-day eseményeit.




Sword Beach

Délután hét kétoldalú ünnepséget rendez Franciaország, az amerikai, a brit, a kanadai, a holland, a dán, a norvég és a lengyel állam képviselőivel.

Június és szeptember között mintegy négyszáz esemény, koncertek, kiállítások, filmvetítések várnak az érdeklődőkre Normandiában.

Normandiában 1944. június 6-án reggel fél hétkor kezdődött meg a partraszállás az Omaha, a Utah, a Gold, a Juno és a Sword elnevezésű partszakaszokon, s a nap végéig 156 ezer katona volt a szárazföldön, őket 12 ezer repülő fedezte. Német részről mintegy 30 ezer katona és 500 repülőgép próbált ellenállni. Július végéig a szövetségesek 1,5 millió katonával vettek részt a hadműveletben.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play